Όλι Ρεν: «ΝΑΙ» σε επιμήκυνση, «ΟΧΙ» σε κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ποιο μήνυμα στέλνει στα κόμματα και το λαό της Ελλάδας

Όλι Ρεν: «ΝΑΙ» σε επιμήκυνση, «ΟΧΙ» σε κούρεμα του ελληνικού χρέους

​«Η Ελλάδα είναι απίθανο να εξασφαλίσει κάποια διαγραφή του χρέους προς την ευρωζώνη και θα πρέπει αντιθέτως να επικεντρωθεί στην πιθανή ελάφρυνση υπό τη μορφή πιο μακροχρόνιων περιόδων αποπληρωμής». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Όλι Ρεν λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προειδοποιώντας έμμεσα για τη μεγάλη δοκιμασία που θα αντιμετωπίσει μια πιθανή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει ένα κλασικό “κούρεμα” κεφαλαίων. Θα περίμενα οι χώρες τις ευρωζώνης να βρουν τρόπους βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, παρατείνοντας περαιτέρω τις λήξεις των δανείων» διευκρίνισε ο Ρεν σε συνέντετυξη του στο Bloomberg

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη ελληνική κυβέρνη��η δεν θα έχει «μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην αναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».

Ο κ.Ρεν προειδοποίησε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει μια επανάληψη του 2012, όταν το πολιτικό αδιέξοδο οδήγησε σε δίδυμες εκλογές μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, σε αναστολή του προγράμματος διάσωσης και σε σπέκουλα περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

«Για την Ελλάδα, ο καλύτερος τρόπος για να κινηθούν είναι να μειώσουν την όποια αβεβαιότητα, που σημαίνει πρώτα να μειώσουν τον χρόνο που χρειάζεται για να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση και δεύτερον να επιβεβαιώσουν και να διαπραγματευτούν τα επόμενα βήματα του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ», δήλωσε.

Όπως επισήμανε, αν και η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση τώρα απ' ότι ήταν πριν από τρία χρόνια να χειριστεί τις όποιες ελληνικές αναταράξεις, αυτό δεν κάνει πιο ευλογοφανή την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Λέγοντας πως όλα τα βασικά πολιτικά κόμματα της Ελλάδας στηρίζουν τη συμμετοχή στο ευρώ, ο κ. Ρεν ζήτησε από τους ξένους πολίτες και επενδυτές να ξεχωρίσουν τον πολιτικό θόρυβο από την οικονομική πραγματικότητα.

«Θα υπάρχουν πολλές σκιαμαχίες και πολιτικό θέατρο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες στην Ελλάδα, πιστεύω όμως πως οι πολίτες και οι συμμετέχοντες της αγοράς μπορούν να δουν πέρα από αυτό και να αντιληφθούν ότι είναι ένα μέρος της κυκλικής διαδικασίας διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα» πρόσθεσε

Ο κ. Ρεν, που είπε πως συναντήθηκε με τον Τσίπρα και ορισμένους συμβούλους του, δήλωσε πως ολόκληρη η πολιτική τάξη της Ελλάδας πρέπει να επικεντρωθεί στην υποβόσκουσα πρόκληση της μείωσης του ρόλου των διαπλεκόμενων συμφερόντων στην Ελλάδα και να καθιερώσει το δικό της εθνικό σύστημα «καλής και δίκαιης διακυβέρνησης». Όπως σημείωσε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Eλληνες πολιτικοί ηγέτες βάζουν «αυτογκόλ», ξεχνώντας το εθνικό συμφέρον.

«Η Ελλάδα οδεύει προς έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης υπό τον όρο ότι η χώρα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε ο κ.Ρεν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «οι Έλληνες δεν θα τα χαλάσουν στο τελευταίο χιλιόμετρο με μια υπερβολικά έντονη πολιτική αναταραχή».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top