Τα τέσσερα σενάρια της κάλπης και το μέλλον του Χρηματιστηρίου

Η JPMorgan «βλέπει» ράλι ακόμη και με νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Τα τέσσερα σενάρια της κάλπης και το μέλλον του Χρηματιστηρίου
Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο ακόμη και με νίκη ΣΥΡΙΖΑ βλέπει η JPMorgan, η οποία σε ανάλυσή της επισημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας θα κληρονομήσει μια βελτιούμενη οικονομία.

Όπως τονίζει ο αμερικανικός οίκος, οι τράπεζες άντλησαν πέρυσι άνω των 8 δισ. ευρώ από τις αγορές και πέρασαν τα stress tests, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%, 3,7% και 3,5% για την τριετία 2015-17.

Την ίδια ώρα, όμως, επισημαίνει ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το 2015 θα είναι 13 δισ. ευρώ ενώ και οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι αν συνεχιστεί η πολιτική αναταραχή η χώρα θα αντιμετωπίσει χαμηλότερη ανάπτυξη και τα μικρότερα έσοδα θα πλήξουν την αγορά μετοχών αλλά και το πρόγραμμα προσαρμογής.

Σύμφωνα με τη JPMorgan, τα σενάρια της κάλπης είναι τέσσερα, με πιο πιθανό το δεύτερο:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και έχει αυτοδυναμία. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα για το Χρηματιστήριο ακόμη και εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη χώρα εντός του ευρώ και σε νέο πρόγραμμα.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει, αλλά χρειάζεται κυβέρνηση συνασπισμού (με το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. ή και το Ποτάμι προβλέπει ο αμερικανικός οίκος). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η αγορά αναμένεται να κινηθεί αρχικά πτωτικά και στη συνέχεια να υπάρξει μεταβλητότητα μέχρι το σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού.

3. Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές, είτε με σχετική είτε με απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό είναι το προτιμώμενο αποτέλεσμα τόσο για τις αγορές όσο και για την τρόικα, με τη JP Morgan να προβλέπει μετοχικό ράλι.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό θα σημάνει δεύτερες εκλογές και κανένα αποτέλεσμα πριν από τα τέλη Μαρτίου ή ακόμη και τον Απρίλιο. Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση καθιστά ευκολότερη τελική επικράτηση της Ν.Δ., αλλά θα πρέπει να αναμένονται έντονα σκαμπανεβάσματα σε όλο αυτό το διάστημα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top