Γ. Χαρδούβελης: «Η πολιτική αβεβαιότητα βάζει φρένο στην ανάκαμψη»

«Μικρή η πιθανότητα για bank run»

​Ανάχωμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο κ. Χαρδούβελης, καθησύχασε για τον κίνδυνο ενός bank run, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος των τραπεζικών εκροών των τελευταίων δύο μηνών που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν από καταθέτες για φορολογικές πληρωμές.

Πάντως ο κ. Χαρδούβελης, προειδοποίησε ότι αν και το ποσό αυτό είναι μικρό σε σχέση με τα 70 δισ. ευρώ που έχουν φύγει από τις τράπεζες τα τελευταία πέν��ε χρόνια, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά τις εκλογές.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο υπουργός Οικονομικών, φάνηκε καθησυχαστικός ότι η πιθανότητα μιας μαζικής εκροής καταθέσεων είναι μικρή, καθώς, όπως είπε, οι καταθέτες αναγνωρίζουν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή.

Σε επισήμανση μάλιστα της Wall Street Journal ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και η Ελλάδα έχει εισέλθει σε πολιτικές αναταραχές, οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις τους, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει και οι εισπράξεις φόρων έχουν μειωθεί, ο κ. Χαρδούβελης είπε:

«Εάν η αβεβαιότητα αυτή δεν επιλυθεί σύντομα, κάποιοι μήνες οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να χαθούν. Αν απολέσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου η οικονομία θα μπορούσε να απογειωθεί, τότε ίσως και το δεύτερο τρίμηνο θα σου δώσει τη μισή αύξηση από αυτή που θα προσέφερε διαφορετικά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top