Αλλάζει ο νόμος Κατσέλη: στα πρωτοδικεία από τα ειρηνοδικεία η εκδίκαση

Περιορίζεται στην πρώτη κατοικία η αναστολή των πλειστηριασμών

Αλλάζει ο Νόμος Κατσέλη όπως προκύπτει από το e-mail του υπουργού Οικονομικών προς την τρόικα. 100 χιλιάδες υποθέσεις αναμένεται να μεταφερθούν από τα περιφερειακά ειρηνοδικεία στα κεντρικά για να εκδικαστούν πιο γρήγορα.

Η τροποποίηση της νομοθεσίας είχε πέσει αρκετές φορές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Βασικό επιχείρημα; Ότι μεγάλος αριθμός υποθέσεων λαμβάνει δικάσιμο για δέκα χρόνια μετά!

«Αυτό που ζητά η τρόικα είναι ο νόμος Κατσέλη ή να καταργηθεί ή να περιοριστεί σε ελάχιστες περιπτώσεις» δηλώνει στο Star o δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος.

Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν πως από τις αλλαγές πολλοί υπερχρεωμένοι δανειολήπτες θα χάσουν τη δυνατότητα υπαγωγής στον νόμο.

«Ήδη κατά την εκτίμηση μου, πάνω από 200 χιλιάδες ακίνητα είναι προ των πυλών του πλειστηριασμού» δηλώνει επίσης ο κ. Νικολακόπουλος.

Όπως περιγράφεται στο email της κυβέρνησης προς τους δανειστές οι υποθέσεις ��ου Νόμου Κατσέλη αναμένεται να μεταφερθούν από περιφερειακά ειρηνοδικεία στα ειρηνοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Περιπτώσεις με δικάσιμο μετά το 2017 θα λάβουν νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης. Για την μεταφορά της υπόθεσης, μπορεί να κάνει αίτηση είτε ο δανειολήπτης είτε η τράπεζα. Η προσωρινή αναστολή των πλειστηριασμών θα περιοριστεί στην πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Ενώ ο καθορισμός του ποσού που θα πληρώνει ο οφειλέτης για τη δόση θα γίνεται με «πιλότο» τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Επίσης, στον προγραμματισμό των συναρμόδιων υπουργείων είναι να καθιερωθεί και η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Έτσι αν τράπεζες και δανειολήπτης καταλήγουν στο να συμφωνήσουν, η υπόθεση δεν θα ��τάνει στα δικαστήρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top