Γιάννης Στουρνάρας: «Πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία με την τρόικα»

«Ρεαλισμό και ευελιξία» πρέπει να δείξουν και οι δύο πλευρές

Γιάννης Στουρνάρας: «Πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία με την τρόικα»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζει σε συνέντευξή του την ανάγκη να επιτευχθεί σύντομα επιτυχία με την τρόικα.

«Είναι προς το συμφέρον, τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και της τρόικας να υπάρξει συμβιβασμός αμέσως, με βάση τα υπαρκτά δεδομένα και την κοινή λογική. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να ανακοπεί η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας» υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα ζητά τόσο από την τρόικα, όσο και από την ελληνική πλευρά, να δείξουν «ρεαλισμό και ευελιξία».

Ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει ακόμη: «Οι πιστωτές πρέπει να τιμήσουν τη δέσμευση που είχαν αναλάβει για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους» και προσθέτει: «Δεν χρειάζονται οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μεταρρυθμίσεις και κατάργηση ειδικών φορολογικών καθεστώτων, όταν αυτά δεν δικαιολογούνται από κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Στουρνάρας, υποστηρίζει ότι είναι ένας αποτελεσματικός και κοινωνικά δίκαιος φόρος, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, σημειώνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων, ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ, εκτιμά ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επιδρά αρνητικά στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top