Την γλίτωσε ο Γιούνκερ:Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής εναντίον του για τα LuxLeaks

Τι έγινε στο ευρωκοινοβούλιο

Την γλίτωσε ο Γιούνκερ:Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής εναντίον του για τα LuxLeaks

​Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την οποία είχαν καταθέσει 76 ευρωβουλευτές, μετά τις αποκαλύψεις πως το Λουξεμβούργο διευκολύνει και συγκαλύπτει τη φοροαποφυγή που λαμβάνει χώρα εκτός των συνόρων του, συνάπτοντας μυστικές συμφωνίες με τουλάχιστον 1000 εταιρίες κάθε χρόνο με οικονομικά ανταλλάγματα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από τους 650 συνολικά ευρωβουλευτές, «κατά» ψήφισαν 461 και «υπέρ» 101, ενώ παρόντες δήλωσαν 88.

Μπορεί να «την γλίτωσε» ο πρόεδρος της Κομισιόν, ωστόσο το αποτέλεσμα δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως νίκη για τον πολιτικό, ο οποίος έχει ξεκινήσει την θητεία του με επικρίσεις.

Τη Δευτέρα, κατά την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση μομφής, λόγω της υπόθεσης LuxLeaks, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απευθυνόμενος στους ευρωσκεπτικιστές και ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς που υπέγραψαν την σχετική πρόταση, δήλωσε ότι εάν το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει ότι πρέπει να φύγει από την προεδρία της Κομισιόν, πράγματι θα αποχωρήσει.

Ο φορολογικός παράδεισος του Λουξεμβούργου που αναπτυσσόταν επί Γιούνκερ επέτρεψε σε επιχειρήσεις - κολοσσούς να γλιτώνουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, που διαφορετικά θα αποδίδονταν σε άλλες χώρες.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Γιούνκερ είχε παραδεχθεί ότι «το νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

Υπενθυμίζουμε πως ο κ.Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου από το 2002 έως το 2010.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top