Τέλος στις συντάξεις 15ετίας με «εντολή» τρόικας

Οι 6 αλλαγές-φωτιά στο ασφαλιστικό

Έντονες είναι οι πιέσεις της τρόικας για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, όπως επιβεβαίωσε και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, δηλώνουν ανυποχώρητοι για την κατάργηση της 15ετίας και την αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για συνταξιοδότηση στα 6.000 (20ετία).

Την ίδια ώρα, η τρόικα ασκεί έντονες πιέσεις και για νέες «διορθωτικές» αλλαγές στο ασφαλιστικό, μεταξύ των οποίων νέες μειώσεις στις συντάξεις με μείωση του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης από το 2% στο 1,7 % ή 1,8% αλλά και κατάργηση παροχών.

Ήδη, από το 2015 αναμένεται να έρθουν… τα πάνω-κάτω στις συντάξεις καθώς καθιερώνεται νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης με τη βασική σύνταξη και την (αποκαλούμενη) αναλογική σύνταξη που θα υπολογίζεται βάση αποδοχών, ετών ασφάλισης αλλά και άλλων ειδικών συντελεστών.

Οι 6 αλλαγές-φωτιά στο ασφαλιστικό

Το υπουργείο Εργασίας, από την πλευρά του, έχει ήδη στείλει τις δικές του προτάσεις στην τρόικα με βάση απόρρητη αναλογιστική μελέτη για τις οικονομικές αντοχές των Ταμείων μετά το 2015.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι εξής παρεμβάσεις που δρομολογούν δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα:

1. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από το 2015. Η σκέψη είναι να μειωθούν οι συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερες και οι μειώσεις στις συντάξεις όσων αποχωρήσουν από την 1/1/2015 και μετά. Εναλλακτικά, εξετάζεται να εφαρμοστεί νέο σύστημα υπολογισμού, δηλαδή οι νέες συντελεστές για όλο τον εργασιακό βίο των ασφαλισμένων και όχι μόνο για το διάστημα από το 2011 και μετά.

2. Αλλαγή στον υπολογισμό των κατώτατων συντάξεων με πλήρη αναλογικότητα, δηλαδή με ποσά που θα αναλογούν στις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι. Σήμερα, η κατώτατη σύνταξη σε όλα τα Ταμεία με 15 έτη ασφάλισης είναι 487 ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 280-310 αντιστοιχούν σε εισφορές, εν�� το υπόλοιπο ε��ναι προνοιακό και συμπληρώνεται από το κράτος για να υπάρχει ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Αν αλλάξει το σύστημα υπολογισμού, όπως ήδη έχει εισηγηθεί το ΙΚΑ, με ειδικούς συντελεστές με βάση τις ημέρες ασφάλισης, τότε τα νέα ποσά θα πέσουν στο επίπεδο των 300 ευρώ.

3. Μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ, τα οποία δεν έχουν αλλάξει από το 2011. Ήδη το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νέα κλίμακα, με χαμηλότερα όρια εισοδήματος, για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

4. Αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις κατά 2 χρόνια. Εξετάζεται να συμπεριληφθεί στις δεσμεύσεις για τη συμφωνία, αλλά με ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και πάντως μετά από το πρώτο τρίμηνο του 2015, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Η Τρόικα ζητά πλήρη κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων και θέσπιση του 62ου έτους ως αφετηρία για τη συνταξιοδότηση. Σήμερα η νομοθεσία επιτρέπει την έξοδο ακόμη και από τα 50 είτε για μειωμένη, είτε και για πλήρη σύνταξη (Δημόσιο και ΔΕΚΟ για μητέρες με ανήλικο και 25ετία ως το 2010).

5. Αύξηση του ελάχιστου χρόνου για κατώτατη σύνταξη στα 20 έτη, από τα 15 που είναι σήμερα. Είναι στις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας αλλά και σε αυτή την περίπτωση, θα εξαρτηθεί από τις πιέσεις των δανειστών αν θα εφαρμοστεί άμεσα για όλους όσοι έχουν λιγότερα από 20 έτη ή αν θα ισχύσει για νέους, ή για τους 45άρηδες ασφαλισμένους. Το βέβαιο είναι ότι θα γίνει εντός του 2015.

6. Κατάργηση ταμείων επικουρικής ασφάλισης δια της απορρόφησης από το ΙΚΑ. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν όσους βγουν σε σύνταξη από το 2015 και μετά. Χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα με αναγνωρίσεις πλασματικών ετών που κινδυνεύουν να τα χάσουν, στην περίπτωση που γίνουν δραστικές παρεμβάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top