Συμβιβασμός Δημοσίου-Siemens: Στη Βουλή τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης

Εν αναμονή της κατασκευής νέου εργοστασίου στο πλαίσιο της συμφωνίας

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης της εξωδικαστικής συμφωνίας ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τη Siemens μετά τις αποκαλύψεις για συμμετοχή στελεχών και εκπροσώπων της εταιρείας σε παράνομες δραστηριότητες και επιχειρηματικές πρακτικές.

Tα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ��ρώτηση 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράφονται από την αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η έως σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας συνοψίζεται ως εξής:

Α) Παροχή ύψους 80 εκ. ευρώ: Ήδη έχουν διαγραφεί οφειλές ύψους 73 εκ. ευρώ από φορείς του Ελληνικού Δημοσίου

Β) Παροχή ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ μέσω 5 επί μέρους δράσεων: i) έχουν εγκριθεί 12,5 εκ. ευρώ για την προμήθεια ανιχνευτικών μηχανημάτων (Χ-Rays) στο υπουργείο Οικονομικών, ii) έχει αποφασιστεί η διάθεση 16,8 εκ. ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για την υποστήριξη του έργου των δικαστικών αρχών, την υποστήριξη δράσεων του Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, iii) έχει αποφασιστεί η διάθεση συνολικού ποσού 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, iv) έχει αποφασιστεί η πενταετής παροχή συνολικά 500 υποτροφιών Αριστείας του ΙΚΥ-Πρόγραμμα ΙΚΥ/Siemens, για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού 18,1 εκατομμυρίων ευρώ και v) έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Αμυνας, οι πλέον επείγουσες ανάγκες σε ιατρικό εξοπλισμό, για τα δύο πρώτα χρόνια της παροχής, υψους περίπου 13,5 και 2,2 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.

Γ) Έχει ολοκληρωθεί επένδυση ύψους 100 εκ. ευρώ μέσω της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 157 εκατ. ευρώ συνολικά για τις εταιρείες Siemens AE, Siemens Diagnostics ABEE και Kintec AE για το 2012.

Δ) Η Επιτροπή Εποπτείας αναμένει την υποβολή σχεδίου επενδυτικής πρότασης, το οποίο επεξεργάζεται η αρμόδια Επιτροπή Επενδύσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η κατασκευή νέου εργοστασίου στη χώρα μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top