Εξωτικοί φορολογικοί παράδεισοι: Ποιοι είναι και γιατί πηγαίνουν εκεί οι εταιρείες

Γαλανά νερά, παρθένες παραλίες αλλά και παρέλαση… μαύρου χρήματος

Εξωτικά νησιά και οικονομικά αυτόνομες περιοχές του εξωτερικού είναι οι φορολογικοί παράδεισοι που οδηγούν πολλές επιχειρήσεις στο να μεταφέρουν την έδρα τους εκεί προκειμένου να απολαμβάνουν ευνοϊκότερους όρους φορολογίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των νησιών Turks and Caicos, ανατολικά της Κούβας, τα οποία είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους για offshore εταιρείες.

«Οι αρχές της περιοχής στην οποία εγκαθίσταται μια οφσόρ της επιτρέπει να πραγματοποιεί συναλλαγές και μεταφορές κεφαλαίων χωρίς να τις δηλώνει. Έτσι, ευνοείται η διακίνηση μαύρου χρήματος» τονίζει στο STAR o καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλης Γκλεζάκος.

Κάτω από την Κούβα βρίσκεται το συγκρότημα νησιών Κέιμαν. Τι κι αν έχει μόλις 57.000 άτομα πληθυσμό, είναι το πέμπτο μεγαλύτερο κέντρο τραπεζών στον κόσμο. Κυριότερες «ατραξιόν» του; Το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα και 2 εντυπωσιακά ναυάγια πλοίων.

Όπως εξηγεί ο γνωστός ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος στο STAR, «δεν απαγορεύεται να έχει κάποιος μια οφσόρ εταιρεία. Το αντικείμενο της οικονομικής δραστηριότητας της οφσόρ είναι αυτό που μπορεί να την καθιστά παράνομη».

Στη γειτονία της Kαραϊβικής βρίσκονται και τα Virgin Islands. Για τον επίδοξο ταξιδιώτη είναι ευσεβές όνειρο. Για το 45% των οφσόρ εταιρειών του κόσμου είναι ...η γη της επαγγελίας!

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Κεντρική Αμερική καταφύγιο για οφσόρ εταιρείες. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 χώρες και πόλεις που έχουν χαρακτηριστεί φορολογικοί παράδεισοι και προσελκύουν οφσόρ εταιρείες. Ανάμεσα τους η Κύπρος, το Λονδίνο και το Λουξεμβούργο.

«Οι ��φσόρ έχουν συνήθως έναν διαχειριστή ο όποιος δεν είναι ιδιοκτήτης αλλά κάποιος τρίτος η το νομικό γραφείο που τις ιδρύει. Ο διαχειριστής κάνει καταθέ��εις και αναλήψεις απ’ τους λογαριασμούς των οφσόρ μετακινώντας χρήματα με αδιαφανή τρόπο, συμφώνα με τις εντολές του ιδιοκτήτη» σημειώνει ο κ. Γκλεζάκος.

«Οι οφσόρ είναι νόμιμες επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα, όμως, απ’ το 2010 και μετά απαγορεύεται στα πολίτικα πρόσωπα να συμμετέχουν ή να είναι ιδιοκτήτες σε οφσόρ εταιρεία» εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top