Κάντε κλικ και δείτε: Πότε θα ρυθμίσετε το χρέος σας προς την εφορία

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης που αναμένουν χιλιάδες οφειλέτες

Κάντε κλικ και δείτε: Πότε θα ρυθμίσετε το χρέος σας προς την εφορία
Ζήτημα ημερών -αν όχι ωρών- είναι να βγει στον ιντερνετικό αέρα η ηλεκτρονική εφαρμογή για την ρύθμιση των 100 δόσεων.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ η ρύθμιση δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και το μόνο που απομένει πλέον για να τεθεί σε λειτουργία είναι να εκδοθεί η νέα εφαρμοστική εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αυτό μπορεί να γίνει ακόμη εντός της ημέρας καθώς δεν χρειάζεται και μεγάλη μελέτη για την έκδοσή της. Απλώς θα αφαιρεθούν οι οδηγίες για τη δυνατότητα ρύθμισης και των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες θα λήξουν έως το τέλος του Μαρτίου 2015.

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της ρύθμισης είναι τα εξής:

- μπορούν να υπαχθούν σε αυτήν φορολογικές οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014. Δηλαδή μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ή οι δυο δόσεις του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Φορολογικές οφειλές που έληξαν ή πρόκειται να λήξουν μετά από αυτήν την ημερομηνία μπορούν να ρυθμιστούν με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και επιτόκιο 8,76%.

- ο αριθμός των δόσεων για χρέος (βασική οφειλή) έως 15.000 ευρώ ανέρχεται έως 100 και έως 72 για μεγαλύτερα ποσά. Στην εφάπαξ εξόφληση χορηγείται έκπτωση 100% από τις προσαυξήσεις η οποία μειώνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων.

- το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 50 ευρώ που εκ των πραγμάτων περιορίζει τον αριθμό των δόσεων για όσους έχουν χρέος έως 5,000 ευρώ.

- η πληρωμή των δόσεων γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών ενώ μπορεί να γίνεται και με πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού.

- για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την αίτηση να πληρωθεί η πρώτη δόση.

- στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που έχουν ήδη ρυθμιστεί με παλαιότερες ρυθμίσεις. Ο οφειλέτης που θα επιλέξει να παραμείνει στη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας των 48 δόσεων θα έχει έκπτωση 20% από τις προσαυξήσεις. Η έκπτωση αυτή θα του χορηγηθεί με τη μορφή εξόφλησης μελλοντικών δόσεων της ρύθμισης.

- η ρύθμιση χάνεται αν ο φορολογούμενος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ρύθμισης ή δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης ή δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες ή έχει δηλώσει ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

- για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στη ρύθμιση θα πρέπει έχει υποβάλει όλες τις προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις και για να παραμείνεις σε αυτήν θα πρέπει να είναι συνεχώς φορολογικά ενήμερος, δηλαδή να είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Με άλλα λόγια θα πρέπει να εξοφλεί τους φόρους του ή να τους ρυθμίζει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top