Tagesspiegel: Στην Αθήνα παίζουν ένα γιγαντιαίο Monopoly με το αεροδρόμιο του Ελληνικού

Τετρασέλιδο αφιέρωμα για τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η τρόικα

Tagesspiegel: Στην Αθήνα παίζουν ένα γιγαντιαίο Monopoly με το αεροδρόμιο του Ελληνικού

​Τετρασέλιδο αφιέρωμα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η τρόικα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της κρίσης δημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel με τον νομπελίστα Οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν να κάνει λόγο για «ξεπούλημα».

Σε Ελλάδα και Πορτογαλία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, διεξάγονται αυτή την εποχή έρευνες για ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες, προσυμφωνημένα και ύποπτα πλεονεκτήματα για ορισμένους ενδιαφερομένους.

Όπως λέει ο κ.Κρούγκμαν στην εφημερίδα, «οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι οπωσδήποτε κακό. Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με ξεπούλημα χωρίς λόγο. Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, ενώ οι κίνδυνοι, αλλά και οι ζημιές επιβαρύνουν ολόκληρη την κοινωνία».

Η Tagesspiegel παρουσιάζει τις ιδιωτικοποιήσεις σαν παιχνίδι Monopoly, ονοματίζοντάς το όμως… Europoly με τους κανόνες του παιχνιδιού να έχουν ως εξής: «Ακίνητα με αξία δισεκατομμυρίων ξεπουλιούνται, υπηρεσίες ύδρευσης περνούν στα χέρια ιδιωτών, τράπεζες πωλούνται σε αμφιλεγόμενους αγοραστές. Ολιγάρχες και επενδυτές παίζουν ένα γιγαντιαίο Monopoly. Οι δανειστές άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού προς όφελος των κερδοσκόπων. Σε αυτό το παιχνίδι Europoly είναι ξεκάθαρο εξ αρχής ποιοι θα είναι οι χαμένοι (…)».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη» θα αποφέρει μέχρι το 2016, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις 11 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί για τα υπερβολικά 50 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Οι επιπτώσεις των λανθασμένων υπολογισμών πλήττουν τους πολίτες που πρέπει να υποστούν ακόμα σκληρότερη λιτότητα και ακόμα περισσότερες περικοπές, μεταδίδει η Deutsche Welle

Όπως τονίζει η Tagesspiegel, το πιο τρανταχτό παράδειγμα ιδιωτικοποίησης είναι το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα, καθώς αν και η αξία του υπολογίστηκε από τον καθηγητή του Χάρβαρντ Σ.Πολλάλη, σε τουλάχιστον 1,239 δισεκατομμύρια ευρώ, τελικά τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από την επένδυση της Lamda Development θα είναι περίπου τα μισά, δηλαδή μόνο... 577 εκατομμύρια ευρώ!

«Η κρίση ήταν το χειρότερο χρονικό σημείο για ιδιωτικοποιήσεις. Όμως από την αρχή η τρόικα δεν κατάλαβε ότι το πρόβλημα δεν ήταν η τιμή πώλησης. Απλά η αγορά δεν ήταν έτοιμη για επενδύσεις, ανεξάρτητα από το κόστος» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μητρόπουλος στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top