Προβόπουλος: Υπήρχε plan B για την Ελλάδα με όριο αναλήψεων όπως έγινε στην Κύπρο

"Συχνά οι τροικανοί έλεγαν ανοησίες. Δεν έπρεπε να επιβληθούν τόσοι φόροι"

​«Υπήρχε plan B σε περίπτωση τραπεζικού πανικού». Αυτό παραδέχτηκε σήμερα ο πρώην διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.

Όπως είπε ο κ.Προβόπουλος, το σχέδιο έκτακτης ανά��κης δεν προέβλεπε ότι η χώρα θα βγει εκτός ευρώ, προέβλεπε όμως τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση τραπεζικού πανικού.

«Μερικά από αυτά που προβλέπονταν τα είδαμε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν από τις τράπεζες όσα χρήματα επιθυμούσαν» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Προβόπουλος.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι «δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ανάληψης καταθέσεων, παρά μόνο ενός συγκεκριμένου ποσού την εβδομάδα», ενώ παραδέχτηκε πως «υπήρξαν κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη που μας ενθάρρυναν, μας προέτρεπαν να βγούμε από την ευρωζώνη. Και δεν ήταν λίγοι».

Όπως είπε «κάποιες στιγμές ήταν πολύ έντονες. Το φθινόπωρο τ��υ 2011 με την πρόταση για το δημοψήφισμα που τελικά δεν προχώρησε αλλά και οι διπλές εκλογές του 2012 χρειάστηκαν αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς η ψυχολογία των καταθετών ήταν πολύ επιβαρυμένη».

Ο κ.Προβόπουλος παραδέχτηκε ότι έγιναν δυο μεγάλες αερομεταφορές μετρητών υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ώστε να μην πυροδοτηθεί πανικός.

Σύμφωνα με τον κ.Προβόπουλο, οι τροϊκανοί σε πολλές περιπτώσεις έλεγαν ανοησίες.

«Τον Μάρτιο του 2014 είχα μεγάλη κόντρα με την τρόικα για τα stress test των τραπεζών. Ο Πολ Τόμσεν πίστευε ότι το έλλειμμα κεφαλαίων ήταν πολύ μεγαλύτερο... Τα επιχειρήματα σαθρά, τα δικά μας ήταν βασισμένα σε μεθοδολογία. Δεν το έβαλα κάτω επέμεινα ότι είχα δίκιο. Και όπως αποδείχτηκε με τα τεστ της ΕΚΤ έτσι ήταν» είπε και πρόσθεσε «Σε κάποιες περιπτώσεις ελέχθησαν και ανόητα πράγματα… Αφελή γιατί οι άνθρωποι δεν γνώριζαν την ελληνική πραγματικότητα.. Για παράδειγμα εμείς στην Τράπεζα της Ελλάδας στην αρχή είχαμε πει ότι το μίγμα ήταν λανθασμένο. Έλεγα ότι η προσαρμογή έπρεπε να έρθει κατά τα 2/3 από την μείωση των δαπανών και κατά 1/3 από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την φοροδιαφυγή. Αυτό ήταν ένα λάθος που το πληρώσαμε αρκετά ακριβά... Δυστ��χώς η χώρα βρέθηκε χωρίς εθνικό σχεδιασμό… Όταν δεν παίρνεις πρωτοβουλίες, τότε ο άλλος μοιραία σου υπαγορεύει».

Ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι δεν έπρεπε να επιβληθούν τόσοι φόροι, τονίζοντας ότι «ξέρω ότι στην πρώτη κυβέρνηση όταν η τρόικα είχε προτείνει κάποια πράγματα η αντίδραση ήταν πως δεν μπορούμε να κόψουμε αμοιβές στο δημόσιο, να απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους, άρα η εύκολη λύση θα ήταν να βάλουμε και άλλους φόρους.. αλλά όταν βάζεις φόρους, φόρους, φόρους.. αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση ανάπτυξη απομακρύνεται περισσότερο».

Στην ερώτηση γιατί φθάσαμε στο Μνημόνιο, ο Γιώργος Προβόπουλος «κάρφωσε» τις κυβερνήσεις λέγοντας ότι «πολλοί πιστεύουν ότι το Μνημόνιο είναι το πρόβλημα.. και όχι οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτό. Έχουμε μπερδευτεί λιγάκι... Η χώρα ακολούθησε πολιτικές που οδήγησαν στο να συμβεί αυτό που συνέβη. Για πολλά χρόνια οι έλληνες πολιτικοί εξυμνούσαν τα οφέλη της Ευρώπης,έκρυβαν τις υποχρεώσεις».

Όλα αυτά όμως ανήκουν για τον πρώην Διοικητή της ΤτΕ στο παρελθόν, αφού ο ίδιος, όπως είχαμε γράψει παλιότερα στο star.gr, ζει ήρεμα στα Κύθηρα μαζεύοντας ελιές και καλλιεργώντας τα κτήματά του με την σύζυγό του.

«Αυτά τα έξι χρόνια κινδύνεψα να χάσω τις ισορροπίες μου. Ευτυχώς δεν τις έχασα… Τώρα θέλω να ηρεμήσω να ασχοληθώ με τα εγγόνια μου. Με πράγματα πεζά όπως οι αγροτικές καλλιέργειες» εξομολογήθηκε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top