Όλη η απόφαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Οι αιτήσεις, τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

«Ντου» κοινωνικών λειτουργών στα σπίτια ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

​Από τις 15 Νοεμβρίου θα μπορούν οι κάτοικοι 13 δήμων σε ολόκληρη τη χώρα που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προκειμένου να διεκδικήσουν το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Αυτό προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο ΦΕΚ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση και να την υποβάλλουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο θα δίδεται σε όποιους πληρούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Μέχρι να γίνει η κατάθεση, θα προηγούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από τη ΗΔΙΚΑ αλλά και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ενώ για την εξεύρεση των δικαιούχων, θα παίξει ρόλο και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια και τα περιουσιακά, η απόφαση θεσπίζει και διαδικασία «κοινωνικής έρευνας». Τι είναι αυτό; Κοινωνικός λειτουργός θα μπορεί να κάνει επιτόπια έρευνα στο σπίτι του ενδιαφερόμενου προκειμένου να δει αν όντως οι συνθήκες διαβίωσης που περιγράφει στην αίτηση είναι πραγματικές ή όχι.

Χρήσιμα συμπληρωματικά στοιχεία: είναι πληροφοριακά στοιχεία που ζητούνται στην Αίτηση, ενδεικτικά για:

1.δαπάνες ενέργειας, ύδρευσης, επικοινωνιών,
2.ύψος ενοικίου,
3.ιδιωτικά δάνεια,

4.δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιωτικής εκπαίδευσης,

5.είδος θέρμανσης,

6.επαγγελματικά χαρακτηριστικά,

7.εκπαιδευτικό επίπεδο μελών,
8.στοιχεία κατοχής οικιακού εξοπλισμού,
9.χαρακτηριστικά κατοικίας (παλαιότητα, αριθμός δωματίων κ.λπ.), καθώς και άλλα στοιχεία που απεικονίζουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού

Τα εισοδηματικά κριτήρια, εξαρτώνται από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και έχουν ως εξής:

-2400 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά
-3600 ευρώ αν είναι ζευγάρι χωρίς παιδιά
-4200 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί
-4800 ευρώ αν είναι ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά
-5400 ευρώ αν είναι ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά
-6000 ευρώ αν είναι ζευγάρι με τέσσ��ρα ανήλικα παιδιά
-4800 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί
-5400 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο παιδί
-6000 ευρώ αν είναι ζευγάρι με δύο ενήλικα παιδιά
-3600 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο παιδί
-4200 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά και
-4800 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ενήλικα παιδιά

Η πιλοτική εφαρμογή αφορά 13 Δήμους: (Δράμας (περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), Εδεσσας (περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Γρεβενών (περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), Ιωαννίνων (περιφέρεια Ηπείρου), Καρδίτσας (περιφέρεια Θεσσαλίας), Λευκάδας (περιφέρεια Ιονίων Νήσων), Ι.Π. Μεσολογγίου (περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος), Χαλκίδας (περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος), Καλλιθέας (περιφέρεια Αττικής), Μαλεβιζίου (περιφέρεια Κρήτης), Τρίπολης (περιφέρεια Πελοποννήσου), Σύρου (περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), Σάμου (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου),

Διαβάστε όλη την απόφαση

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top