Με πλεόνασμα από εφέτος ο προϋπολογισμός της Αυτοδιοίκησης

Αύξηση για τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης το 2013 και το 2014

Αν και η κρατική χρηματοδότηση στους δήμους έχει μειωθεί την τελευταία τετραετία, κατά τουλάχιστον 65%, αναμένεται με πλεόνασμα 655 εκατομμυρίων ευρώ εφέτος και 759 εκατομμυρίων το 2015, να κλείσει -σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης- ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της Αυτοδιοίκησης.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, σε ενημερωτική σύσκεψη της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τους 66 δήμους της Αττικής.

Όπως επισήμανε, τα ίδια έσοδα της Αυτοδιοίκησης αυξήθηκαν από 2 δισ. ευρώ το 2011 σε 3,1 δισ. ευρώ το ‘13 και εκτιμώνται σε περίπου 3,2 δισ. για εφέτος.

Αναφορικά με την αναχρηματοδότηση των δανείων των ΟΤΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση, για ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής.

Επισήμανε ωστόσο, ότι, οι δήμοι θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη συγκράτηση των δαπανών, την αύξηση των εσόδων -ιδίως των εσόδων παρελθόντων ετών-, την εξόφληση κατά προτεραιότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στην κατάρτιση ρεαλιστικών προϋπολογισμών που θα επιτρέπουν τη δημιουργία πλεονασμάτων.

Ασκώντας κριτική στον «Καλλικράτη», σημείωσε ότι η μορφή που πήρε κατά την υλοποίησή του, απέχει παρασάγγας από αυτό που είχαν οραματισθεί όσοι τον ξεκίνησαν. Κατά την εφαρμογή του -είπε- εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα και έχουν μείνει σειρά ζητημάτων σε εκκρεμότητα που οι δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην υπερχρέωση των δήμων από δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές, στη συρρίκνωση του στελεχικού δυναμικού τους και στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ ΟΤΑ α’ βαθμού, β’ βαθμού και την Αποκεντρωμένης Διοίκηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top