Ζει και βασιλεύει το φακελάκι: ‘Άγγιξε το 17% της συνολικής δαπάνης για την Υγεία!

Σε δημιουργία ειδικού ιστότοπου για καταγγελίες προσανατολίζεται το υπουργείο

Το γνωστό φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία μονοπώλησε τη συζήτηση στη διάσκεψη του ευρωπαϊκού δικτύου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης στην Υγεία, που γίνεται στην Αθήνα.

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ανέφερε πως ένας διαφανής τρόπος διαχείρισης των χειρουργείων θα εξαλείψει το φακελάκι, αφού σχεδιάζεται ανακοίνωση των χειρουργείων κάθε γιατρού στο διαδίκτυο.

«Αυτό θα είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο. Όλοι θα γνωρίζουν σε όλα τα σημεία, σε ποιο χειρουργείο χειρούργει κάθε γιατρός και τη χρονική σειρά προτεραιότητας» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Το πάρτι με την προκλητή ζητηση μέσα από τις διαγνωστικές εξετάσεις περιορίστηκε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όμως οι έλεγχοι έδειξαν πως παραπεμπτικά για ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις δεν είχαν καν επάνω τη διάγνωση του γιατρού.

«Η απουσία κανόνων στη συνταγογράφηση φαρμάκων και στα παραπεμπτικά στις διαγνωστικές εκτίναξε στα ύψη τις δαπά��ες υγείας για πολλά χρόνια» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός.

Ζει και βασιλεύει το φακελάκι

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως:

• Τα φακελάκια υπολογίζονται στο 14-17% της συνολικής δαπάνης για την Υγεία

• Το 36% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο είπαν πως έκαναν μια παράνομη συναλλαγή με γιατρό (φακελάκι)

• Το 42% των ασθενών ανέφερε πως το έκανε από φόβο ότι δεν θα λάμβανε σωστή φροντίδα

• Το 20% των ασθενών ισχυρίστηκε ότι ο γιατρός ζητούσε χρήματα ανάλογα με το κοινωνικοοικονομικό στάτους του ασθενούς

• Οι πληρωμές των γιατρών για προγραμματισμένες θεραπείες κυμαίνονται από 150 έως 7500 ευρώ

• Τα φακελάκια με μετρητά κυμαίνονται από 50 έως 1500 ευρώ

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως σχεδιάζεται η δημιουργία ισότοπου όπου θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν επώνυμα τις καταγγελίες σε περιπτώσεις που τους ζητείται φακελάκι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top