Θριαμβεύει το νέο σύστημα για τον ΦΠΑ: Εντάχθηκε το… 0,1% των επιχειρήσεων!

Οι φοροτεχνικοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά με τη γραφειοκρατία

Θριαμβεύει το νέο σύστημα για τον ΦΠΑ: Εντάχθηκε το… 0,1% των επιχειρήσεων!
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την αποδοχή του νέου συστήματος «πληρώνω ΦΠΑ μόνο εφόσον τον έχω εισπράξει».

Οι φοροτεχνικοί που έρχονται αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία του συστήματος σηκώνουν τα χέρια ψηλά…

«Η γραφειοκρατία, η οποία προβλέπεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ασφαλώς και δεν μπορεί να βοηθήσει σε μια κατεύθυνση που στην σύλληψη της ήταν γενικά σωστή» τονίζει στο STAR ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Από τις 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόλις 600 έχουν ενταχθεί στο σύστημα, σύμφωνα με στοιχεία των φοροτεχνικών! Ο λόγος; Απαιτείται η τήρηση πρόσθετου βιβλίου πληρωμών και εισπράξεων, κάτι το οποίο συνεπάγεται χρόνο και χρήμα για τις επιχειρήσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το κονδύλι που χρειάζεται για το λογισμικό- για τις μεγάλες επιχειρήσεις- φτάνει τις 25.000 ευρώ!

H σχετική εγκύκλιος ορίζει πως ακόμη και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα αλλά πραγματοποιούν συναλλαγές με επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αυτό, θα πρέπει να τηρούν ειδικό αρχείο πληρωμών και εισπράξεων για τις συναλλαγές τους με αυτές τις ε��ιχειρήσεις.

«Το μέτρο της απόδοσης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις όταν αυτό εισπραχθεί είναι ένα μέτρο το οποίο γνώρισε την πλήρη αποτυχία» σημειώνει ο κ. Παντελής.

Όπως εξηγούν παράγοντες τις αγοράς, αυτή η διαδικασία είναι ικανή να οδηγήσει στο περιθώριο μια επιχείρηση που θα επιλέξει να ενταχθεί στο σύστημα διότι οι πελάτες ή οι προμηθευτές της υπάρχει ο κίνδυνος να αποφεύγουν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές μαζί της μόνο και μόνο για την μην αρχίσουν να τηρούν πρόσθετα βιβλία και να υποβάλλουν πρόσθετα στοιχεία ανά τρίμηνο στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top