Γ. Στουρνάρας: «Τα 11,5 δισ. ευρώ θα πάνε στην προληπτική γραμμή στήριξης»

«Είναι το κλειδί για την πόρτα εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο»

Γ. Στουρνάρας: «Τα 11,5 δισ. ευρώ θα πάνε στην προληπτική γραμμή στήριξης»

​Στην προληπτική γραμμή στήριξης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεγάλο μέρος από τα 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας στα Νέα.

«Το γεγονός ότι η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η ΕΚΤ έδειξε ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν έχουν έλλειψη κεφαλαίων, δίνει την ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να αξιοποιήσει τα 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ με μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προτείνοντας ότι αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

«Εξαιρώντας πρώτα ένα μικρό ποσό, το οποίο πρέπει να μείνει ως μαξιλάρι ασφαλείας για απρόβλεπτους κινδύνους γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική γραμμή στήριξης επιστρεφόμενο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)», τόνισε.

Με τον τρόπο αυτό, αφενός παραμένει διαθέσιμο σε περίπτωση που χρειαστεί είτε για το τραπεζικό σύστημα, είτε για ευρύτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου μειώνει ισοπόσως το δημόσιο χρέος όσο δεν χρησιμοποιείται. Έτσι, δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια ρεαλιστική χαλάρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 με σκοπό το γενικότερο όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών.

Το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει, είναι τα 11,5 δισ. ευρώ να πάνε πίσω στο Ταμείο της ευρωζώνης που μας χρηματοδοτεί και εφόσον δεν τα χρειαστούμε, θα μπορέσουν να αποτελέσουν το πρώτο κούρεμα που θα κάνει μόνη της η Ελλάδα στο χρέος της κατά 5% - 6% του ΑΕΠ.

Επίσης, σ’ αυτό το ποσοστό πρέπει να προστεθεί η ελάφρυνση του χρέους από την αναμενόμενη ρύθμιση της ευρωζώνης, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στο 4% - 5%. Άρα η συνολική ελάφρυνση για την Ελλάδα θα είναι γύρω στο 10% του ΑΕΠ.

Με μια τέτοια μείωση του χρέους, όπως τονίζει και ο κ. Στουρνάρας, θα γίνει πιο χαλαρή η πίεση για συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτεί η τρόικα, ώστε τ�� χρέος να είναι βιώσιμο.

Παρ’ όλ’ αυτά, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και παραμένουν μεγάλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο σίγουρο είναι ότι αποκλείεται η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο, χωρίς δίχτυ ασφαλείας, αλλά και η επιβολή ενός νέου Μνημονίου.

Άρα, μιλάμε για μια ενδιάμεση λύση, με μια πιστωτική γραμμή, που θα λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας.

Τα δύο προβλήματα πάντως που παραμένουν άλυτα, είναι το γεγονός ότι ενώ οι Ευρωπαίοι θέλουν να κινηθούν στο έτοιμο πλαίσιο του ESM, με μια προληπτική γραμμή στήριξης με αυστηρούς όρους, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να απαλειφθεί από τη συμφωνία η λέξη Μνημόνιο και δεν θέλει το ΔΝΤ να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στις αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top