Αυθαίρετα: Αλλάζει ξανά μανά ο νόμος; (Τι πρέπει να έχουν κατά νου οι ιδιοκτήτες)

Πληροφορίες για παράταση και αλλαγές στην τακτοποίηση

Νέος κύκλος δηλώσεων αυθαιρέτων αρχίζει για συνολικά 780.000 ιδιοκτήτες, που έχουν μπει στους νόμους τακτοποίησης των ετών 2011 και 2013, στην περίπτωση που εκδοθεί ακυρωτική απόφαση από το ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίε��, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει νέο νόμο, τον τρίτο κατά σειρά, για να παρατείνει για 5η συνεχή χρονιά το νομοθετικό πλαίσιο τακτοποίησης των αυθαιρέτων με πρόστιμο. Δίνει "φιλί ζωής" στην εισπρακτική επιχείρηση νομιμοποίησης αυθαιρέτων, η οποία μέχρι τώρα έχει αποδώσει 1, 2 δις ευρώ καλύπτοντας θεσμικές ακροβασίες και προεκλογικές σκοπιμότητες.

Παράλληλα εξετάζεται παράταση της προθεσμίας των δηλώσεων αυθαιρέτων, που λήγε σε τρεισήμισι μήνες για έναν ακόμη χρόνο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, στην περίπτωση που ο νόμος του ΥΠΕΚΑ πάρει το πράσινο φως από το ΣτΕ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει η «Ελευθεροτυπία», από τον Φεβρουάριο αρχίζει το ηλεκτρονικό «κυνήγι» των ιδιοκ��ητών, ενώ ισχύουν δυσθεώρητα πρόστιμα για τα αδήλωτα αυθαίρετα .

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει ότι εξετάζει το θέμα παράτασης της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου νομιμοποίησης αυθαιρέτων, απλώς περιμένει με αγωνία την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ενεργοποίηση του υπάρχοντος νόμου ή για αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν.

Στην περίπτωση που ο νόμος περάσει από το ΣτΕ που κρίνει την συνταγματικότητά του (θυμηθείτε ότι το ίδιο έγινε με τον νόμο Παπακωνσταντίνου που κρίθηκε αντισυνταγματικός) τότε θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιη μια νέα παράταση για την υποβολή αιτήσεων που θα φτάνει πιθανότατα ως τον Φεβρουάριο του 2016. Σε αντίθετη περίπτωση όμως τα πράγματα γίνονται δύσκολα για 780.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα πρέπει ανάλογα με τις αλλαγές που θα γίνουν στο νόμο να σπεύσουν να κάνουν νέες δηλώσεις για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου τους.

image1.jpg

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top