Εν μέσω κρίσης: Πρώτη στην Ευρώπη στις αυξήσεις στο ρεύμα η Ελλάδα!

Το κόστος εκτινάχθηκε πάνω από 60% μέσα στην 5ετία

Πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι (και πάλι) η Ελλάδα! Μην ετοιμάζεστε όμως να πανηγυρίσετε γιατί η πρωτιά αφορά αυξήσεις στο ρεύμα...

Όπως αναφέρει έρευνα του Οργανισμού Συνεργασίας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER), η χώρας μας είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη όσο αφορά την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο εκτινάχθηκε πάνω από 60% στην εξαετία της κρίσης (2008-2013).

Η εκτίναξη του κόστους για τους καταναλωτές στην Ελλάδα οφείλεται στις αυξήσεις του ρεύματος και κυρίως στη φορομπηχτική πολιτική αυξήσεων για τις έμμεσες χρεώσεις, δηλαδή τα δίκτυα, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (που επιδοτεί τις ΑΠΕ). Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης σε όλες τις έμμεσεις χρεώσεις και φόρους στο ρεύμα ήταν 13,8%.

Σε απόλυτα νούμερα, πάντως, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παραμένουν στον μέσο όρο της ΕΕ, με ακριβότερη χώρα τη Δανία. Ενδεικτικά, ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 4.000 κιλοβατώρες, πληρώνει 1.221 ευρώ στη Δανία, 1.204 ευρώ στη Γερμανία, 1.090 στην Ιταλία, 947 στην Κύπρο, 901 στην Ιρλανδία και 698 ευρώ στην Ελλάδα, η οποία μεταξύ των 28 καταλαμβάνει την 14η θέση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top