«Βόμβα» οι 85.000 φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια!

Βαριές κουβέντες κατά της κυβέρνησης από δικαστές

Μια "βόμβα" 85.520 φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας επί συνόλου 368.000 υποθέσεων, αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Αυτό αποκαλύφθηκε μεταξύ άλλων στην πανδικαστική συγκέντρωση που έγινε στο Εφετείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή 5 δικαστικών ενώσεων , με τους δικαστές «να βρίσκονται στα κάγκελα» για την παντελή απουσία του κράτους στη δημιουργία υποδομών ώστε να αντεπεξέλθουν οι δικαστές στον δικαστικό φόρτο, η διεκπεραίωση της οποίας θα απέφερε και έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Οι αριθμοί που έδωσε άλλωστε η πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιαννακάκη είναι απολύτως ενδεικτικοί . Διερωτήθηκε μάλιστα πως είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να κάνει επενδύσεις σε μια χώρα που το κράτος ��εν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις, ενώ ανέφερε ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης μπλοκάρουν τα δικαστήρια, καθώς η Κυβέρνηση για λυμένα ζητήματα εξαντλεί όλους τους δικαστικούς βαθμούς (φτάνει μέχρι Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειο Πάγο).

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Πάντως ένα από τα βασικά ζητήματα για τα οποία συγκεντρώθηκαν οι δικαστές (αν όχι το βασικότερο) ήταν βέβαια η μη καταβολή των αναδρομικών τους (περίπου 100 εκατομμυρίων ) μετά την απόφαση του μισθοδικείου που κήρυξε αντισυνταγματικές της μειώσεις στους μισθούς τους που έγιναν το 2012.

Οι μισθοί επανήλθαν και τώρα οι δικαστές αξιώνουν τα αναδρομικά τους. Μάλιστα η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου κατήγγειλε «προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του θεσμού της Δικαιοσύνης και του θεσμικού ρόλου των δικαστικών λειτουργών».

Με μια ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα η κ. Θάνου έκανε λόγο για «μείζον θεσμικό ζήτημα» αναφερόμενη στην μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων από την Εκτελεστική Εξουσία υπογραμμίζοντας ότι: «Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου, κίνδυνο για τη Δημοκρατία».

«ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚ

Τα πυρά της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εστράφησαν και στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Η κ. Θάνου κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για «αλαζονική λογική» καθώς και ότι κινείται «εκτός των πλαισίων του Κράτους Δικαίου», με αφορμή τις δηλώσεις του ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν την δημοσιονομική πολιτική και όχι οι δικαστές αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για «παραπληροφόρηση του κόσμου» σχετικά με το ποσό που πρέπει να δοθεί στους δικαστές στην προσπάθεια του , όπως είπε στην ομιλία της, να στρέψει τον κόσμο εναντίο τους.

«ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ»

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, αναφέρθηκε σε παραπληροφόρηση μέσω του Τύπου για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και την επιστροφή των αναδρομικών τους, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση του Μισθοδικείου για την φοροαπαλλαγή του 25% των αποδοχών των συναδέλφων της, από την πλευρά της Κυβέρνησης αντιμετωπίζεται σαν να μην υπάρχει.

Ανάλογες θέσεις ανέπτυξαν οι πρόεδροι της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας Εφετών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πάρεδρος Ν.Σ.Κ., Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top