Απίστευτο ΜΠΑΧΑΛΟ με τον ΕΝΦΙΑ! 600.000 ιδιοκτήτες έχασαν την έκπτωση

Τα λάθη στο Ε9 τους στοίχισαν ακριβά

Απίστευτο ΜΠΑΧΑΛΟ με τον ΕΝΦΙΑ! 600.000 ιδιοκτήτες έχασαν την έκπτωση

​Ένα απίστευτο μπάχαλο έχει προκληθεί, όσον αφορά στις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού όπως προέκυψε από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, έχασαν την έκπτωση 20%, λόγω λαθών κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9.

Έτσι, ενώ αρχικά το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε ότι περίπου 700.000 ιδιοκτήτες θα έπαιρναν την έκπτωση 20%, μετά την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστών στο Taxisnet αποδείχθηκε ότι τελικά την πήραν μόλις 78.399 ιδιοκτήτες.

Αιτία το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση των στοιχείων τους, δεν συμπλήρωναν στο έντυπο του Ε9 για τα στοιχεία των ακινήτων τους, τον κωδικό 8, στην στήλη 32 που αφορά στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα.

Ένα ακόμα λάθος που έκαναν αρκετοί φορολογούμενοι ήταν ότι δεν ανέγραψαν στο έντυπο Ε9 τον αριθμό παροχής ρεύματος, ώστε να είναι δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων με τον αρχείο της ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης μικρότερος είναι και ο αριθμός των φορολογουμένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, γεγονός που σημαίνει ότι ξεπέρασαν τα εισοδηματικά κριτήρια εξαιτίας των επιδομάτων που παίρνουν και τα οποία υπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήριά τους.

Πάντως όσοι δεν πήραν την έκπτωση, δεν πρέπει να το βάλουν κάτω, αφού από την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, θα μπορούν να διορθώσουν τα λάθη και τις παραλείψεις που έκαναν στο Ε9, ώστε να πάρουν την έκπτωση με την επόμενη εκκαθάριση.

Το περιθώριο για να προβούν στις αλλαγές είναι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ η νέα εκκαθάριση προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικά:

1. Αρχές Νοεμβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα είναι δυνατή η διόρθωση, η διαγραφή και η συμπλήρωση στοιχείων των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους στο σύστημα να είναι η πραγματική.
2. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 €, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής.
3. Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου.
4. Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των ανωτέρω περιπτώσεων μέσα στο Δεκέμβριο και εφόσον παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης ουσιωδών στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, αυτές θα εκκαθαρισθούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται.

Πάντως από τις εκκαθαρίσεις που έγιναν για να δοθούν οι εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ, ωφελήθηκαν 1.456.955 ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ η μείωση του συνολικού ύψους του φόρου ανέρχεται στα 98,28 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

- 1.296.801 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 1.097.309 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 50% επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 82.98 εκατ. ευρώ.

- 80.805 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 50.623 οικογένειες, είχαν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 10,36 εκατ. ευρώ

- Μείωση 20% χορηγήθηκε σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (εμπράγματα δικαιώματα) κατηγορίας 1, 2, ή 3 (διαμέρισμα, μονοκατοικία, επαγγελματική στέγη). Το συνολικό ποσό της μείωσης ανέρχεται σε 4,68 εκατ. ευρώ και αφορά σε 78.399 ιδιοκτήτες.

- Χορηγήθηκε μείωση σε οικοπεδούχους, όπου η τιμή οικοπέδου, τροποποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top