ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Διευρύνονται τα κριτήρια ώστε να καλυφθούν περισσότερες επιχειρήσεις

Στις ΚΟ των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η ρύθμιση - Τι προβλέπει

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια που αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που δημοσιεύεται σε μέσα ενημέρωσης, διαβεβαίωσε ωστόσο πως τα κριτήρια υπαγωγής στην ρύθμιση διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περισσότερες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 2.500.000 ευρώ που έχουν προς τις τράπεζες οφειλές σε καθυστέρηση τουλάχιστον 180 ημερών και μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ, θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στην προωθούμενη ρύθμιση, με βάση το τελευταίο σχέδιο, είναι η επιχείρηση να έχει υποστεί μείωση του τζίρου της τουλάχιστον 20% κατά την περίοδο 1η/1/2011 έως 31-12-2013 και να συναινεί το 50,1% των πιστωτών.

Επίσης, σύμφωνα με το σ��έδιο, το συνολικό πόσο που μπορεί να μπει σε ρύθμιση δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% των οφειλών προς τις τράπεζες.

Επιπλέον, πρόσωπα ή επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση αν έχουν καθυστερήσει την δόση προς την τράπεζα για τουλάχιστον 90 ημέρες.

Αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες με διαγραφή απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκο μπορούν να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις έως τις 30 Ιουνίου του 2016. Εν συνεχεία ο οφειλέτης προσκομίζοντας βεβαίωση της τράπεζας ότι έχει λάβει «επιλέξιμ�� διαγραφή» δικαιούται να υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυπηρέτησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε 100 μηνιαίες δόσεις και να λάβει πρόσθετη διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμ��ν ίση προς 20%.

Στην προωθούμενη ρύθμιση το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι μπορούν να υπαχθούν τουλάχιστον 170.000 επιχειρήσεις.

Επίσης προβλέπεται η παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, η παροχή φορολογικών κινήτρων προς τα χρηματοδοτικά ιδρύματα που προβαίνουν σε ρυθμίσεις χρεών και η σύσταση επιτροπής παρακολούθησης και συντονισμού της υλοποίησης των μέτρων.

Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια βρίσκεται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τις επόμενες μέρες θα φτάσει στην Βουλή .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top