Πρόταση για διαγραφή ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών ύψους 15 δισ. ευρώ

Όλες οι λεπτομέρειες για το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ

​Πρόταση για τη διαγραφή ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρόταση αυτή προβλέπει τη διαγραφή προσαυξήσεων παλαιών οφειλών που έχουν τοκισθεί για 30 και πλέον χρόνια, όπως επίσης τη διαγραφή συγκεκριμένων χρεών που δημιουργήθηκαν πριν από το 1981.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο εκτιμά ότι θα μειωθεί ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 55 δισ. ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή που βρίσκονταν πριν από δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2011, τα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο δεν ξεπερνούσαν τα 40 δισ. ευρώ, όμως η απίστευτη φοροεπιδρομή που ακολούθησε, σε συνδυασμό με την ανεργία και την παρατεταμένη ύφεση είχαν σαν αποτέλεσμα τα… φέσια των Ελλήνων να αγγίξουν τα 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, από τα 70 δισ. ευρώ που φτάνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα 29 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές 6.000 επιχειρήσεων, αλλά και σε 4.151 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που τα χρέη του αγγίζουν τα 14,87 δισ. ευρώ.

Πριν από τρεις μήνες μάλιστα η Γενική Γραμματέας Εσόδων, κα Κατερίνα Σαββαΐδου υπόγραψε απόφαση, η οποία προβλέπει πως η διάκριση μεταξύ των εισπράξιμων και των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω των 300.000 ευρώ και έως 1.500.000 ευρώ, θα μπορεί να γίνεται χωρίς να περιλαμβάνει και την αιτιολογημένη γνώμη του αρμόδιου οικονομικού επιθεωρητή, η οποία προβλεπόταν σε παλαιότερη απόφαση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top