ΠΡΟΣΟΧΗ: Παγίδα στον ΕΝΦΙΑ από επιδόματα που εισπράχθηκαν το 2013!

Εγκύκλιος της ΓΓΔΕ βάζει… φωτιές

Φωτιές βάζει εγκύκλιος της ΓΓΔΕ για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ.

Η εγκύκλιος της Κατερίνας Σαββαΐδου ξεκαθαρίζει ότι οι υπολογισμοί για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα γίνουν συνυπολογίζοντας όλα τα εισοδήματα, ακόμη και αυτά που εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι συνυπολογίζονται και τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και το επίδομα τριτέκνων-πολυτέκνων. Έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο άνεργος να χάσει την έκπτωση-απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ επειδή πχ. εισέπραξε το 2013 την αποζημίωση απόλυσής του!

Παγίδα υπάρχει και για όσους πιάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης, αφού για το εισοδηματικό όριο λαμβάνεται υπόψη το δηλωθέν ή το τεκμαρτό εισόδημα εφόσον το δεύτερο είναι υψηλότερο.

Σημειώνεται ότι έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί.

Προϋπόθεση είναι, επίσης, να μην έχουν στην κατοχή τους κτίσματα άνω των 150 τετραγωνικών και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην ξεπερνά τις 85.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι και τις 150.000 εφόσον είναι έγγαμοι και τις 200.000 εφόσον έχουν παιδιά.

Απαλλαγή 100% από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Το όριο α��τό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί. Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται και οι ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top