Συμφωνούν για ανάπτυξη, διαφωνούν για το «πως», Μέρκελ και Ολάντ

Πριν τα Χριστούγεννα το πρόγραμμα επενδύσεων 300 δισ. ευρώ του Γιούνκερ

Σύμφωνοι για την ανάγκη να τεθεί η οικονομική ανάπτυξη στο επίκεντρο της δημοσιονομικής στρατηγικής για την Ευρωζώνη εμφανίστηκαν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ωστόσο, οι δηλώσεις τους κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. παρουσιάζουν δύο διαφορετικά οράματα για τη δράση που θα πρέπε�� να ληφθεί.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα δεν βοηθούν την ανάπτυξη: «Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση».

«Υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα και παρόλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Απ' την πλευρά του, πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι τίποτε δεν θα τον κάνει να αποκλίνει από τον στόχο του για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη.

«Θα σεβαστούμε τους κανόνες με τη μέγιστη ευελιξία και αυτό ισχύει επίσης για τον στόχο της ανάπτυξης στον οποίο θα θέσουμε αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σχολίασε ο Ολάντ αναφερόμενος στις εργασίες της συνόδου κορυφής την Παρασκευή.

Πριν τα Χριστούγεννα το πρόγραμμα επενδύσεων 300 δισ. ευρώ του Γιούνκερ

Στο μεταξύ, η Μέρκελ δήλωσε τη στήριξή της στο πρόγραμμα επένδυσης 300 δισ. ευρώ, το οποίο έχει προτείνει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, παράλληλα όμως χαιρέτισε τη δέσμευσή του να μην αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποσχέθηκε ένα πρόγραμμα επενδύσεων, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να τηρούνται», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν το πρόγραμμα επενδύσεων αυτό έναν τρόπο να διοχετευτούν δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά χωρίς να αυξηθούν τα ελλείμματα. Ο Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα πριν τα Χριστούγεννα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top