Σύνταξη στα 58; Κι όμως γίνεται!

Δείτε υπό ποίες προϋποθέσεις θεμελιώνετε δικαίωμα

Σύνταξη στα 58 έτη μπορούν να κατοχυρώσουν όσοι πρωτοασφαλίστηκαν πριν από το 1993 με 35 ως 37 ασφάλισης.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αποχωρήσουν και με λιγότερα έτη, παίρνοντας μειωμένη σύνταξη.

«Στα 58 από πλευράς ΙΚΑ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όσοι συμπλήρωσαν 35 χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2011 και για τα 35 μπορούν να υπολογίσουν και 4 πλασματικά. Επίσης μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γυναίκες οι οποίες μέχρι το έτος 2011 συμπλήρωσαν 10.000 μέρες ασφάλισης στις οποίες μπορούν να συνυπολογίσουν και 4 πλασματικά πλασματικά» τονίζει στο STAR ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.

Κατηγορία που μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 58 είναι και αυτοί που εντάχθηκαν στο δημόσιο μετά το έτος 1983 και έχουν συμπληρώσει 25ετία μέχρι το έτος 2010.

Τεράστιο έλλειμμα στον ΟΑΕΕ

Τεράστιο είναι το πρόβλημα στον ΟΑΕΕ με το έλλειμμα να φτάνει τα 462 εκ. ευρώ.

Στο ταμείο δηλαδή που οι ασφαλισμένοι του συνταξιοδοτούνται αργότερα, καταβάλλουν μια ζωή οι ίδιοι τις εισφορές τους που φτάνουν στα τελευταία κλιμάκια 800 ευρώ το δίμηνο και λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες από αυτές του ΙΚΑ. Στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ο ΟΑΕΕ είχε απορροφήσει το 106,3% της ετήσιας επιχορήγησης, ωστόσο το Υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες.

Την ίδια ώρα, η μελέτη του ΚΕΠΕ δείχνει ότι στα 5 χρόνια της κρίσης μόνο το 21% των συνταξιούχων του ΙΚΑ συνταξιοδοτείται στην προβλεπόμενη ηλικία, ενώ το Ό των νέων συνταξιούχων του ΙΚΑ κατέβαλαν εισφορές για μόλις 15 χρόνια.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top