Αποκάλυψη Bloomberg: Αυτό είναι το σχέδιο της Ελλάδας για την έξοδο στις αγορές

Τι είναι η ειδική πιστωτική γραμμή που θα λειτουργήσει ως μαξιλάρι ασφαλείας

Αποκάλυψη Bloomberg: Αυτό είναι το σχέδιο της Ελλάδας για την έξοδο στις αγορές
Εφεδρικό σχέδιο στήριξης «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της έχει καταθέσει η Ελλάδα στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως τονίζει το διεθνές πρακτορείο, επικαλούμενο δύο πηγές, πρόκειται για ειδική πιστωτική γραμμή που θα διαφέρει από τα προηγούμενα και θα ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες της Ελλάδας χωρίς να «δεσμεύει» τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με νέα δάνεια.

Τι περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο; Η χώρα ζητά την ίδρυση ταμείου ύψους 15 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ αλλά και τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αγοράζοντας ελληνικά κρατικά ομόλογα (τα οποία ήδη έχουν δεσμευθεί πως θα επιστρέψουν στην Ελλάδα). Έτσι θα υπάρχει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» εκτός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τους όρους του οποίου δεν πληροί η Ελλάδα.
Untitled2342.jpg
«Με αυτόν τον τρόπο, οι Έλλην��ς αξιωματούχοι θα έχουν ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν μπορέσει η χώρα να πουλήσει ομόλογα» εκτιμά το Bloomberg και προσθέτει: «Η κίνηση αυτή είναι μία επιτομή όσων προσπαθεί να εξισορροπήσει ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς θέλει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η Ελλάδα ανακτά την οικονομική της ανεξαρτησία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους επενδυτές ότι το πλέον υπερχρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα μπορεί να αναχρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις του χωρίς διεθνή στήριξη».

Όπως αναφέρει, ωστόσο, το διεθνές πρακτορείο οι αξιωματούχοι που διαπραγματεύονται τη συμφωνία χρειάζεται ακόμη να συμφωνήσουν στο τι είδους εποπτεία θα συνοδεύει το νέο ταμείο: «Το σχέδιο βασίζεται επίσης στην προϋπόθεση ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα χρειαστούν αυτά τα κεφάλαια. Οι πιστωτές της Ελλάδας πάντως, ανησυχούν ότι εάν το ταμείο αυτό είναι πολύ μικρό, τότε οι αγορές δεν θα πειστούν πως υπάρχει επαρκής στήριξη στη χώρα».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top