Έρχονται οι 100 δόσεις: τι θα ισχύει, πότε θα γίνουν οι αιτήσεις

Στη Βουλή εντός της εβδομάδας και με τα χρέη στα ύψη η ρύθμιση

Έρχονται οι 100 δόσεις: τι θα ισχύει, πότε θα γίνουν οι αιτήσεις

​Τα 90 δις. ευρώ «άγγιξαν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, εν αναμονή της ρύθμισης για τις 100 δόσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και αναμένεται στη Βουλή την εβδομάδα που μας έρχεται!

Αν και το ποσό των οφειλών προκαλεί ίλιγγο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι το 83% δημιουργήθηκε προ κρίσης, δηλαδή πριν από το 2009. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των οφειλετών (περίπου 2,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) χρωστά έως 15.000 ευρώ.

Η τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως την Τρίτη και θα προβλέπει, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, έως και 100 δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής, μείωση του επιτοκίου υπερημερίας και σημαντικές εκπτώσεις στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις.

Αναλυτικότερα, θα προβλέπεται:

- 100 δόσεις για οφειλές έως 15.000 ευρώ, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ και έκπτωση 20% στις προσαυξήσεις.

- έως και 72 δόσεις για οφειλές από 15.001 ευρώ και πάνω, με την έκπτωση να καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων (30% για 72 δόσεις, 50% για 60, 60% για 48, 70% για 36, 80% για 24, 90% για 12 και 100% για εφάπαξ εξόφληση).

- το ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας μειώνεται στο 4,6% από 8,76% σήμερα.

- η ρύθμιση θα αφορά οφειλές έως και τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα, ο οφειλέτης που θέλει να μπει στη ρύθμιση θα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να μπει στη ρύθμιση τον Νοέμβριο, θα πρέπει να είναι «ok» με τις υποχρεώσεις του Οκτώβρη.

- σε περίπτωση που η καταβολή μίας δόσης καθυστερήσει, θα επιβάλλεται 2% επιπλέον επιτόκιο.

- αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει περισσότερες από μία δόσεις εγκαίρως, βγαίνει από την ρύθμιση.

Οι αιτήσεις για υπαγωγή στην ρύθμιση θα γίνουν ηλεκτρονικά, από 1η Νοεμβρίου έως και 31 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί μπόνους 20% στη μείωση των προσαυξήσεων για τους συνεπείς οφειλέτες.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top