Η κρίση χτύπησε και τους βουλευτές: Μειώθηκαν οι συντάξεις τους κατά 60%

Τι απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

​Κι όμως η κρίση χτύπησε και τους Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι είδαν τις συντάξεις τους να ψαλιδίζονται πάνω από το 60%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τα στοιχεία αυτά έφερε στο φως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση της Χρυσής Αυγής για την επιχορήγηση της ένωσης τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών με το ποσό των 30.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής.

Το έγγραφο αυτό αναφέρει ότι:

Οι βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί, από το 2010 μέχρι σήμερα, με βάση όσα ισχύουν και για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου, βάσει των γενικών διατάξεων που προβλέπουν περικοπές στις συντάξεις, η δε μείωση αυτών (βουλευτικές), ανέρχεται κατά ποσοστό σε 51,11%.

•Επιπλέον, εφαρμόζονται, από 1.1.2013, οι ειδικές μειώσεις των βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4093/2012, κατά 20% εφόσον ο συνταξιούχος βουλευτής λαμβάνει δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνει και τρίτη σύνταξη.

«Μετά την ανωτέρω ειδική μείωση, η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών υπερβαίνει το 60%», επισημαίνεται στο έγγραφο του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος υπογραμμίζει ότι όσοι αποκτούν την ιδιότητα του βουλευτή από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4093/2012 (12.11.2012) και μετά, δεν έχουν δικαίωμα βουλευτικής σύνταξης.

Επίσης, από 1.1.2013, όσα ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορούν την περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) ή την αναστολή καταβολής της, εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν εφαρμογή και για τους συνταξιούχους βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο συνταξιούχος βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος π.χ. μέλος ΔΕΠ, έχει εκλεγεί βουλευτής πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4093/2012, προκειμένου ο χρόνος θητείας του ως βουλευτού να είναι συντάξιμος και να λάβει βουλευτική σύνταξη, θα πρέπει να ανασταλεί η ��ύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο, ως μέλος ΔΕΠ.

Επιπλέον, έχουν εφαρμογή για τους ανωτέρω οι οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, σύμφωνα με τις οποίες περικόπτεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολείται.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας, υπενθυμίζει ότι η σύνταξη βουλευτή, ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του επανεκλέγεται, αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της θητείας του ως βουλευτής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top