Κάτω το Χρηματιστήριο, πάνω το επιτόκιο στα ομόλογα του Δημοσίου!

Eurogroup, «εκβιασμοί» και πολιτική αβεβαιότητα τα σενάρια για την πτώση

Κάτω το Χρηματιστήριο, πάνω το επιτόκιο στα ομόλογα του Δημοσίου!

Τις προ τετραετίας και τριετίας μνήμες στη χώρα μας, όταν το Χρηματιστήριο κατέρρεε και οι τιμές των ομολόγων «κάλπαζαν» λόγω των spread, καθιστώντας απαγορευτικό τον δανεισμό από το Δημόσιο, θύμισε η σημερινή ημέρα.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών «βυθίζεται » αυτή την ώρα στις 951,61 μονάδες, σημειώνοντας πτώση -5,36%, με τον τζίρο των συναλλαγών να ανέρχεται στα 137,14 εκ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις επικρατούν στα κυριότερα ξένα χρηματιστήρια (Dow Jones -1,35%, Λονδίνο +0,23%, Φραγκφούρτη +0,14%, Nikkei -2,38%, France 40 +0,08%), ενώ η ισοτιμία ευρώ/ δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,265 ευρώ.

Την ίδια ώρα «καλπάζουν» οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το δεκαετές να ξεπερνά για πρώτη φορά μετά από 7 μήνες το όριο του 7%.

Η «επίσημη» εξήγηση είναι οι επιφυλάξεις που εκφράσθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης αξιωματούχος έκανε λόγο «υπερβολική αντίδραση», ενώ στο παρασκήνιο δεν λείπουν ερμηνείες για «σαμποτάζ» ή και «εκβιασμό» στην πράξη απέναντι στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να βγει στις αγορές.

Το περιβάλλον επιβαρύνει και η ανησυχία για πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, ειδικά μετά τα αλλεπάλληλα π��έον γκάλοπ που δείχνουν ότι η ΝΔ πολύ δύσκολα θα εκλεγεί πρώτο κόμμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει μάλιστα συνεχώς τη διαφορά.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top