Σήμερα ανακοινώνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του σε 12 δήμους

​Σήμερα, Τρίτη ανακοινώνεται το πολυαναμενόμενο «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό, Βασίλη Κεγκέρογλου, ενώ παρόντες στην παρουσίαση θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται ότι το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Καρδίτσας, Χαλκίδας, Καλλιθέας Αττικής, Μεσολογγίου, Τρίπολης, Σύρου, Σάμου και Μαλεβιζίου Κρήτης.

Δικαιούχοι σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά θα είναι άτομα και οικογένειες που μένουν στους ��υγκεκριμένους δήμους τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ, και τα χρήματα θα πιστώνονται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Όσον αφορά στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για την καταβολή του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», αυτά είναι:

1. Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα που θα λαμβάνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση. Σημειώνεται πως πραγματικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών – μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/11 – συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και των άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από φόρο η φορολογείται με ειδικό τρόπο.

2. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο, με ανώτατο πλαφόν τα 200.000 ευρώ. Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη τα 6.000 ευρώ. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πι��ίνες. Το συνολικό ύψος καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνουν το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top