ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: 3,9 εκατ. πολίτες στο κατώφλι της φτώχειας

Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης μετά τη Βουλγαρία

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: 3,9 εκατ. πολίτες στο κατώφλι της φτώχειας

​Δραματικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για την φτώχεια στην Ελλάδα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σύμφωνα μ’ αυτά, το ποσοστό των πολιτών που ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε το 2013 στο 35,7% από 34,6% που ήταν την προηγούμενη χρονιά, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά μετά τη Βουλγαρία.

Η Ελλάδα όμως είναι πρώτη και στις κοινωνικές ανισό��ητες, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 20% των πλουσιότερων Ελλήνων, έχει 6,6 φορές υψηλότερο εισόδημα από το 20% των φτωχότερων συμπολιτών τους.

Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό της ανισότητας παρέμεινε αμετάβλητο το 2013 και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, μαζί με αυτό της Βουλγαρίας.

Ακολουθεί με χάσμα φτωχών πλουσίων 6,3 η Λετονία και η Ισπανία, ενώ στην Νορβηγία η κοινωνική ανισότητα είναι μόνο 3,3.

Το κατώτατο εισόδημα λίγο πριν την φτώχεια, διαμορφώθηκε στα 5.023 ευρώ για άγαμο και σε 10.547 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Με βάση λοιπόν αυτό, το 23,1% του πληθυσμού της χώρας ζει σε συνθήκες φτώχειας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 892.763 νοικοκυριά με 2,5 εκατ. μέλη.

Στις μονογονεϊκές οικογένειες πάλι, η φτώχεια αγγίζει το 37%, ενώ τα παιδιά που ζουν σε φτωχιές οικογένειες αγγίζουν το 28,8% του συνόλου του πληθυσμού.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top