Οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν… για να μειωθούν οι φόροι!

Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο στο οικονομικό επιτελείο

Οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν… για να μειωθούν οι φόροι!
Ένα κρίσιμο δίμηνο έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να θωρακίσει τα επιχειρήματά του για τη δεύτερη και σημαντικότερη φάση των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Στην επόμενη επίσκεψη των τροϊκανών στην Αθήνα που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Νοεμβρίου ένα από τα βασικά θέματα διαπραγμάτευσης θα είναι η μείωση των φόρων και το σημαντικότερο επιχείρημα που θέλει να έχει στα χέρια της η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι μια επιτυχημένη πορεία των φορολογικών εσόδων.

Αυτή περνά κυρίως μέσα από τις εισπράξεις τεσσάρων φόρων. Αυτές είναι:

- ο ΕΝΦΙΑ. Από το φόρο προσδοκόνται συνολικά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ ή περίπου 440 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οι πρώτες ενδείξεις από τον Σεπτέμβριο είναι ενθαρρυντικές και εφόσον συνεχιστούν οι καλές εισπράξεις τότε θα υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αρχής γενομένης από το 2015.

- ο φόρος εισοδήματος. Η σταδιακή αύξηση των εισπράξεων από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αποτελέσει μια σαφέστατη ένδειξη ότι η σταδιακή μείωση της ανεργίας μεταφράζεται και σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Απομένει, επίσης, η πληρωμή μια δόσης του φετινού εκκαθαριστι��ού συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.

- ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Από αύριο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τον μειωμένο κατά 30% ΕΦΚ. Εφόσον η ζήτηση είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι θα επαληθευτεί και το επιχείρημα της κυβέρνησης για αύξηση εσόδων από τη μείωση του φόρου.

- ΦΠΑ. Πρόκειται για το φόρο που φέρνει τα περισσότερα έσοδα στο δημόσιο ταμείο και οι εισπρακτικές του επιδόσεις αποτελούν μια σαφή ένδειξη για το αν η οικονομική δραστηριότητα κινείται προς τα πάνω ή παραμένει στάσιμη ή κινείται προς τα κάτω. Τα στοιχεία του 8μήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ παραμένουν εντός στόχων παρά το γεγονός ότι από πέρυσι έχει μειωθεί ο συντελεστής στην εστίαση από το 23% στο 13%.

- τα έσοδα από τη νέα ρύθμιση οφειλών. Σε αυτήν έχει ποντάρει πολλά το οικονομικό επιτελείο. Η ρύθμιση που θα προβλέπει εξόφληση οφειλών ακόμη και σε 100 δόσεις προσδοκάται ότι μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες θα φέρει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 2 δισ ευρώ. Κρίσιμη είναι η συμμετοχή των οφειλετών μέσα στο επόμενο δίμηνο που θα τρέξουν οι προθεσμίες της ρύθμισης.

Η δεύτερη γενιά φόρο-ελαφρύνσεων

Το δεύτερο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων (μετά τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση) αφορά μεγάλο φάσμα της φορολογητέας ύλης.

Αφορά:

- τη μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με στόχο ο ανώτατος συντελεστής να μειωθεί σταδιακά από το 42% στο 33%

- μείωση συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών με στόχο ο συντελεστής να υποχωρήσει σταδιακά από το 26% στο 15%
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top