Δικαιολογείς ό,τι δηλώσεις: Χωρίς πόθεν έσχες η αγορά ακινήτων

Θα εφαρμόζεται επί των εμπορικών τιμών που αναγράφονται στα συμβόλαια

Δικαιολογείς ό,τι δηλώσεις: Χωρίς πόθεν έσχες η αγορά ακινήτων
Τα δεσμά της κτηματαγοράς από την εφαρμογή του πόθεν έσχες στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που επιβάλλεται σήμερα επί των υψηλών αντικειμενικών αξιών τους, σπάει το υπουργείο Οικονομικών.

Με νομοθετική διάταξη, που είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ωρών στη Βουλή, ορίζεται ότι το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής και ο πωλητής θα μπορούν να συμφωνούν την τιμή την οποία θα αναγράφουν στο συμβόλαιο σε επίπεδα ακόμη και πολύ χαμηλότερα από πραγματικό τίμημα της μεταβίβασης. Έτσι ουσιαστικά θα γλιτώνουν το πόθεν έσχες.

Όπως εκτιμάται, το μέτρο θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά ακινήτων που έχει καταρρεύσει, καθώς θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις από κεφάλαια που σήμερα παραμένουν αδρανή γιατί φοβούνται τον έλεγχο της εφορίας.

Η αλλαγή των αντικειμενικών

Για την προσαρμογή των αντικειμενικών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν έως το 2016.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει συστηθεί ειδική επιτροπή η ο��οία έχει αναλάβει να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων στην οποία οι αντικειμενικές αξίες θα υποκατασταθούν από τις πραγματικές.

Η διαδικασία, όμως, θα πάρει καιρό καθώς οι αγοραπωλησίες σήμερα είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να μην υπάρχει καθόλου εικόνα για τις πραγματικές τιμές.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top