Αμφιβολίες εκφράζει το Eurogroup για το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ΔΝΤ,απαιτώντας υπομονή

Σκοπεύει να απευθύνει ένα ισχυρό μήνυμα αυτοσυγκράτησης ώστε «να μην καλλιεργούνται υπεραισιόδοξες προσδοκίες»

Αμφιβολίες εκφράζει το Eurogroup για το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ΔΝΤ,απαιτώντας υπομονή

​Σημαντικές αμφιβολίες για το αν κατά πόσο είναι εφικτό και βιώσιμο το διαφαινόμενο αίτημα της Ελλάδας για τερματισμό του οικονομικού της προγράμματος διατυπώνονται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup.

Κύκλοι προσκείμενοι στην ομάδα που προετοιμάζει το Eurogroup, τον πρόεδρό του, αλλά και την πλευρά του χρηματοδότη του ελληνικού προγράμματος ESM/EFSF διατυπώνουν αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο:

-Oι συνθήκες στις αγορές θα συνεχίσουν να είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα, δεδομένου του κακού κλίματος στην οικονομία της ευρωζώνης και την «κακή δημοσιότητα που φέρνει στο ευρώ η Γαλλία».

-Τα όποια επιτόκια από τις αγορές θα είναι επιζήμια για τον προϋπολογισμό έναντι των επιτοκίων ενός πιθανού συμπληρωματικού προγράμματος από την ΕΕ.

-Η χώρα θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση με αμείωτη ένταση ή θα υπαναχωρήσει στις παλιές συνήθειες,

-Οι οίκοι αξιολόγησης θα περιλάβουν στις προγνώσεις τους το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας και ως εκ τούτου δεν θα αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας,

-Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests χωρίς να χρειαστεί να αντλήσουν ή και να ξεπεράσουν σε ανάγκες τα κεφάλαια που βρίσκονται σήμερα στο ΤΧΣ.

Ως εκ τούτου το Εurogroup θα απευθύνει στην Αθήνα ένα ισχυρό μήνυμα αυτοσυγκράτησης και θα ζητήσει από τον υπουργό οικονομικών να μεταφέρει στην κυβέρνηση πως «η χώρα πρέπει να κάνει υπομονή και να μην καλλιεργούνται υπεραισιόδοξες προσδοκίες».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Εurogroup όταν ερωτηθεί, θα εξηγήσει ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις και κανείς, ούτε και η ελληνική πλευρά έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να δεσμευθεί για το μέλλον».

Το Εurogroup εκτός από τα αποτελέσματα των stress tests θέλει να δει ακόμη:

-Το πως θα κλείσει η χρονιά του 2014, δεδομένου ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6% είναι αρκετά απίθανο να ευοδωθεί, τη στιγμή που η ΕΕ βρίσκεται σε στασιμότητα και οδεύει προς νέα ύφεση.

-Το πως θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2015 καθότι ο στόχος του 3% πρωτογενές πλεόνασμα χρειάζεται μέτρα και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% παρομοίως δεν είναι ρεαλιστική.

-Πως θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και τι μεταρρυθμιστικά κενά θα μείνουν για το νέο έτος,

-Τι θα περιέχει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει προς έγκριση η ελληνική κυβέρνηση και πόσο πειστικό θα είναι για τις αγορές και τους εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση για την Ελλάδα ακόμα και χωρίς τα λεφτά των δόσεων η επιτήρηση θα έχει τους ίδιους στόχους και το ίδιο αντικείμενο, καθιστούν σαφές πηγές της Κομισιόν, ακόμα και άνθρωποι του περιβάλλοντος Γιούνκερ.

Αποκλείουν χαλάρωση των στόχων, αποκλείουν αποχώρηση των στελεχών των τριών κλιμακίων, αποκλείουν ένταξη απλά στο λεγόμενο ευρωπαϊκό οικονομικό εξάμηνο, όπως οι χώρες εκτός προγράμματος και εξηγούν ότι στην Ελλάδα θα γίνει ότι στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπου η μόνη διαφορά στον έλεγχο έχει να κάνει με τη συχνότητα:Εξάμηνος έναντι τρίμηνου.

Εξηγούν δε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να μπορεί να αντέξει αντιπαραθέσεις ή κριτική από την επόμενη τρόικα (που θα έχει ΔΝΤ και ΕΚΤ οπωσδήποτε) διότι ακόμα και χωρίς την δαμόκλειο σπάθη των δόσεων «θα βήχει η τρόικα και θα ανεβαίνουν τα spreads».

Συνεπώς, η χώρα έχει ακόμα δρόμο…

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top