Οι όροι της Λαγκάρντ για βελούδινο διαζύγιο της χώρας μας από το ΔΝΤ

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση

Οι όροι της Λαγκάρντ για βελούδινο διαζύγιο της χώρας μας από το ΔΝΤ

​Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στην Ουάσινγκτον το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, με κύρια θέματα συζήτησης την έξοδο της χώρας μας από το ΔΝΤ, αλλά και την απομείωση του χρέους. Τη Δευτέρα ακολουθεί το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Σε συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με την Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να διαπραγματευθούν για την απελευθέρωση της χώρας μας από την στενή εποπτεία του ΔΝΤ.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελ��ηνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.

Όπως σας γράψαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, η κυβέρνηση την Κυριακή, θα συζητήσει το ενδεχόμενο της προληπτικής γραμμής στήριξης που πρότεινε και η κυρία Λαγκάρντ αλλά σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους θα είναι αρνητική σε μία ενδεχόμενη πρόταση για συνεχιζόμενη εποπτεία από το Ταμείο.

Επίσης σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η κ. Λαγκάρντ θα μεταφέρει στην ελληνική πλευρά την καταστατική θέση του ΔΝΤ, ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμά του είναι εθελοντική κι ότι η πόρτα εξόδου για κάθε χώρα είναι ανοιχτή. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα περιγράψει τους όρους για ένα συναινετικό διαζύγιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει τρεις όρους:

1. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει χωρίς εκπτώσεις την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας που περιλαμβάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, ώστε να δώσει ένα θετικό σήμα στις αγορές για την επόμενη μέρα.

2. Να υπάρχει ένα πρόγραμμα «προληπτικής στήριξης» από τους επίσημους πιστωτές. Το σκεπτικό του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι διασφαλισμένη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο και παράλληλα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

3. Το ΔΝΤ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να εγγυηθούν ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top