«Πάγωσαν» οι επιστροφές φόρου – Χαμένοι στη… μετάφραση οι φορολογούμενοι

Απίστευτες καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας

«Πάγωσαν» οι επιστροφές φόρου – Χαμένοι στη… μετάφραση οι φορολογούμενοι

​Στα δαιδαλώδη μονοπάτια της γραφειοκρατίας έχουν χαθεί χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, αλλά επιστροφή δεν βλέπουν, ακόμα κι αν είναι φορολογικά ενήμεροι, αφού οι διασταυρώσεις των στοιχείων έχουν μπλοκάρει κάπου ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συνέπεια των καθυστερήσεων αυτών είναι και οι καθυστερήσεις στην διαδικασία συμψηφισμού επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί λιγότεροι από 100 συμψηφισμοί.

Με τη νέα διαδικασία που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών, από 1η Ιουλίου όλες οι επιστροφές φόρων, μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, αγροτών, κτλ θα πρέπει να ελέγχονται από τις εφορίες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Παρ’ όλ’ αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περάσουν μια βόλτα από την εφορία για να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και κάποια στιγμή… εν καιρώ να πάρουν και τα χρήματά τους πί��ω.

Η εφημερίδα, αναφέρει το παράδειγμα ενός ανέργου, ο οποίος πήγε στην εφορία για να δει γιατί δεν έχει λάβει ακόμα την επιστροφή φόρου και εκεί να πάρει την απάντηση από τον υπάλληλο, ότι δικαιούται επιστροφής, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες διαδικασίες για να πάρει τα χρήματά του. Μάλιστα του σύστησε να ξαναπεράσει μετά από δύο μήνες αν δει ότι το ποσό δεν έχει πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία περιμένουν από τη διαδικασία συμψηφισμού να εισπράξουν έως το τέλος του χρόνου περίπου 150 εκατ. ευρώ, αυτή δεν μπορεί να τρέξει, όπως θέλει το υπουργείο, αφού τα πληροφοριακά συστήματα των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΟΥ, ήταν μη συμβατά ή και παρωχημένα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει παγώσει.

Οι επιστροφές φόρου έχουν ανέλθει στα 2,177 δισ. ευρώ στο 8μηνο του έτους, έναντι στόχου 2,018 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, όμως παρατηρείται μείωση των επιστροφών τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα:
• Στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου οι επιστροφές ήταν στα επίπεδα των 906 εκατ. ευρώ.
• Τον Μάιο επεστράφησαν 320 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,226 δισ. ευρώ.
• Τον Ιούνιο επεστράφησαν 333 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,558 δισ. ευρώ.
• Τον Ιούλιο επεστράφησαν 444 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 2,002 δισ. ευρώ.
• Τον Αύγουστο οι επιστροφές ήταν της τάξης των 177 εκατ. ευρώ και έφθασαν τα 2,177 δισ. ευρώ.
• Οι ανωτέρω επιστροφές αφορούν ως επί το πλείστον τους εξαγωγείς και όχι τον φόρο εισοδήματος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top