Παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας στη δημοσιονομική προσαρμογή!

Τι αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ για την χώρα μας

Παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας στη δημοσιονομική προσαρμογή!

​Πρωταθλήτρια κόσμου στη δημοσιονομική προσαρμογή ανακηρύσσει την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την συνάντηση Χαρδούβελη - Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον, την Κυριακή. Σύμφωνα με το Ταμείο, η χώρα μας θα εμφανίσει το 2014 το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα διεθνώς, επίδοση που αναμένεται να επαναλάβει και τη διετία 2015 - 2016!

Από την έκθεση του ΔΝΤ «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor)», που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον από τον διευθυντή του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Ταμείου, Βιτόρ Γκασπάρ, προκύπτει πως οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος είναι εντυπωσιακές σε διεθνές επίπεδο, τόσο στο σκέλος της καταγραφής πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και στο σκέλος του ελέγχου των δαπανών για συντάξεις και παροχές υγείας.

Μάλιστα, η χώρα μας εμφανίζεται ως παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα της εφαρμογής πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιδρούν θετικά στην στήριξη της απασχόληση. Ενδεικτικά, το ΔΝΤ αναφέρεται στις στοχευμένες περικοπές που έκανε η ελληνική κυβέρνηση στις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, κάτι που εκτιμά πως συνολικά θα ενισχύσει την απασχόληση των νέων εργαζομένων και των γυναικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διστακτική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ, ο κίνδυνος του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού (lowflation) και η μεταρρυθμιστική κόπωση, επιβάλουν την υλοποίηση δημοσιονομικών πολιτικών που θα σταθμίζουν προσεκτικά τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και τη στήριξη της ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Γκασπάρ τόνισε πως η δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα είναι αξιόλογη, κινείται εντός των στόχων του προγράμματος ή ακόμη και τους ξεπερνά. Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν ισχύει το ίδιο και με τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας. «Η δουλειά δεν έχει ακόμη γίνει», τόνισε ο Πορτογάλος οικονομολόγος και πρόσθεσε ότι το ελληνικό χρέος είναι πολύ υψηλό, αλλά «η κορυφή του βρίσκεται πίσω», εννοώντας πως σταδιακά αποκλιμακώνεται.

Τέλος, ο κ. Γκασπάρ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έκανε σημαντικές προσπάθειες για να εξαλείψει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της, να επανέλθει στην ανάπτυξη και να ανακτήσει την επαφή της με τις αγορές και ότι εφεξής η ατζέντα θα πρέπει πλέο�� αφορά στις μεταρρυθμίσεις.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top