Βήμα βήμα το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Προτεραιότητα η μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων και των αντικειμενικών αξίων

Βήμα βήμα το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο

​Την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον θα γίνει ένα κρίσιμο ραντεβού της Ελλάδας στην πορεία της για την έξοδο από το μνημόνιο. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα συναντήσουν την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην ετήσια σύνοδο του οργανισμού και θα της παρουσιάσουν τον οδικό χάρτη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Σχετική συνάντηση προετοιμασίας έγινε μάλιστα χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τα επτά σημεία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, περιέγραψε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναλυτικότερα:

-Το πρώτο και κρίσιμο βήμα είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Οι τροικανοί αποχώρησαν σήμερα από την Ελλάδα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη φάση τη�� αξιολόγησης πήγε καλά.

-Το δεύτερο βήμα είναι η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στήριξης με την είσπραξη και της τελευταίας δόσης έως το τέλος του έτους. Απαιτείται στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων του Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012 για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

-Το επόμενο βήμα είναι η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ακολουθεί η συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους για την μετά μνημονίου εποχή, όπου η οικονομία θα μπει στον μηχανισμό εποπτείας που ισχύει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης

-Στη συνέχεια θα διαμορφωθεί το Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών που θα συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους και θα αποχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο θα ανοίξει το δρόμο και για την εφαρμογή του οδικού χάρτη μείωσης της φορολογίας εντός του 2015. Το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Ο ανώτατος συντελεστής θα μειωθεί σταδιακά από το 42% που είναι σήμερα στο 33% με μείωση και στους ενδιάμεσους φορολογικούς συντελεστές. Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων προβλέπεται ότι θα μειωθεί σταδιακά από το 26% που είναι σήμερα στο 15%. Η μείωση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα προβλέπεται να γίνει το 2016. Ωστόσο, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν και προτάσεις να μειωθούν νωρίτερα.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top