ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,9% το 2015 για Ελλάδα, όμως εκπέμπει SOS στην ευρωζώνη

Δεν φέρνει πολύ καλά νέα για την παγκόσμια οικονομία η έκθεση του ταμείου

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,9% το 2015 για Ελλάδα, όμως εκπέμπει SOS στην ευρωζώνη

​Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει για την Ελλάδα το 2015 ανάπτυξη 2,9%, έναντι 0,6% που θα είναι φέτος (2014), το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει πλεονασματικό και η ανεργία θα μειωθεί από το 25,8% που είναι φέτος στο 23,8% το 2015.

Στην ευρωζώνη γενικότερα ωστόσο η ανάκαμψη εξακολουθεί να μην είναι σταθερή με τις «μεγάλες οικονομίες» να αντιμετωπίζουν «σοβαρές αρρυθμίες».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα περιορισθεί στο 0,8% το 2014, κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Ιουλίου, και στο 1,3% το 2015. Η Ιταλία θα παραμείνει σε ύφεση, ενώ αναιμική θα είναι η ανάπτυξη στη Γαλλία. Ακόμη και στη Γερμανία, το ΔΝΤ περιόρισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Μάλιστα, ο επικεφαλής ο��κονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέρ Μπλανσάρ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη απειλεί να εξελιχθεί σε «βασικό πρόβλημα» της παγκόσμιας οικονομίας στην οποία η ανάπτυξη παραμένει «αδύναμη και άνιση», τονίζοντας την ανάγκη ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους σε «πιο διατηρήσιμα επίπεδα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπλανσάρ, προτεραιότητα για την Ευρωζώνη είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη και να αυξήσει τον πληθωρισμό, στόχο για τον οποίο η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η πίστη των επενδυτών στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών δεν θα πρέπει να απειληθεί. Ωστόσο, ο κ. Μπλανσάρ τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο για υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική, π.χ. επενδύσεις σε υποδομές από τη Γερμανία.

Το ΔΝΤ προβλέπει όμως χαμηλότερη ανάπτυξη και για την παγκόσμια οικονομία Οι προβλέψεις του Ταμείου για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι πλέον χαμηλότερες για την Ιαπωνία. Αντίθετα, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για τις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να περιορισθεί στο 3,3% το 2014, κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις προβλέψεις του ΔΝΤ πριν από έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλανσάρ, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι τρεις:

-οι χρηματιστηριακές αγορές που έχουν εφησυχάσει και υποεκτιμούν τους κινδύνους καθώς αναζητούν υψηλές αποδόσεις.

-η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή που μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

-η πιθανότητα να σταματήσει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, με εξασθένιση της ζήτησης και αποπληθωρισμό.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top