Διώχνει κόσμο το νέο ασφαλιστικό: Πρόωρη συνταξιοδότηση για 70.000 δημ. υπαλλήλους

Τι αλλαγές έρχονται από 1/1/2015

Διώχνει κόσμο το νέο ασφαλιστικό: Πρόωρη συνταξιοδότηση για 70.000 δημ. υπαλλήλους
Στην πόρτα εξόδου για συνταξιοδότηση συνωστίζονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι όσο πλησιάζουμε στην εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού.

Ο φόβος για τις επικείμενες αλλαγές κάνει πολλούς εργαζόμενους να φεύγουν με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πριν την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού που ψηφίστηκε το 2010 και έχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής την 1/1/2015.

Σύμφωνα με τις αιτήσεις υπολογίζεται ότι πάνω από 70.000 εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

«Όσοι βγουν από 1/1/2015 και μετά θα υπολογίζουν τη σύνταξη σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος θα αφορά τον χρόνο που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος έως 31/12/2010 και το δεύτερο τον χρόνο από 1/1/2011 και μετά. Επειδή είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα, έχει συσταθεί μία επιτροπή με πρόεδρο τον ομιλούντα ώστε να δώσουμε ένα πόρισμα για να γίνει ομαλά η μετάβαση στον νέο νόμο» τονίζει στο STAR ο γ. γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Υπουργείου Εργασίας Παναγιώτης Κοκκόρης.

Τι αλλαγές έρχονται από 1/1/2015

Η σύνταξη για κάθε ασφαλισμένο από 1/1/2015 θα είναι το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.

Συγκεκριμένα, η βασική σύνταξη θα υπολογίζεται με ��άση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Αρχικά, η βασική σύνταξη θα κυμαίνεται από 330 έως 360 ευρώ. Σε αυτή τη βασική θα προστίθεται η αναλογική που θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές που θα έχει καταβάλλει κάθε ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Όσο περισσότερα χρόνια έχει δουλέψει ο ασφαλισμένος και όσο περισσότερα ένσημα έχει κολλήσει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξη που θα εισπράξει.

Από τις αλλαγές όμως θα εξαιρεθούν όσοι ήδη έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελίωσαν 25ετία μέχρι το 2010 και οι μητέρες ανηλίκων που συμπληρώσαν 5.500 ένσημα.

«Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης σταδιακά οδηγεί σε μειώσεις στις συντάξεις, όμως για το πρώτο χρονικό διάστημα και για τα χρόνια κοντά στο 2015 οι μειώσεις είναι περιορισμένες και κυρίως αφορούν τις υψηλότερες συντάξεις» τονίζει στο STAR ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top