Ανάπτυξη 2,9% το 2015 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Πρώτη ανάρτηση: 06/10/2014, 10:24

​Μετά από έξι χρόνια σκληρής ύφεσης, η Ελλάδα το 2014 θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, όπως προβλέπει το προσχέδιο του πρώτου ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού από την εποχή της μεταπολίτευσης, το οποίο παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Χ. Σταϊκούρας.

«Το 2014, η χώρα θα παρουσιάσει μετά από έξι συνεχή χρόνια ύφεσης θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξηθεί κατά 0,6% από -3,9% το 2013», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προσχεδίου στους δημοσιογράφους.

Όπως είπε η εκτίμηση αυτή βασίζεται κυρίως στις ενδείξεις σταθεροποίησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, στη�� ανάκαμψη των επενδύσεων και στην ενίσχυση των εξαγωγών.

«Η αποκλιμάκωση της μείωσης του ΑΕΠ το τελευταίο 18μηνο ήταν ευδιάκριτη. Τα επόμενα δύο τρίμηνα του έτους εκτιμάται ότι θα έχουμε θετικούς ρυθμούς μεταβολής, λόγω της θετικής επίπτωσης στην κατανάλωση από το κοινωνικό μέρισμα, τις ιδιαίτερα αυξημένες εισπράξει�� από τον τουρισμό και τη θετική επίπτωση από τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας στο 24,5%

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα ποσοστά ανεργία που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα λόγω της κρίσης, τονίζοντας ότι για το 2014 προβλέπεται μείωση, από 25,8% το 2013, στο 24,5% το 2014.

Στα 3,6 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, έκανε επίσης λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα στα 3,6 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ, αλλά και το 0,8% που είχε καταγραφεί πέρσι.

Στις εκτιμήσεις αυτές μάλιστα έχουν υπολογισθεί, η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, η ενίσχυση των αποδοχών των δικαστικών και των ενστόλων, αλλά και η μείωση στον ενιαία φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων.

Πάντως στην πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει περιληφθεί η μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος, ούτε τα ποσά που αντιστοιχούν στα Securities Market Programme, της ΕΚΤ.

Σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει σταθεροποίηση στα επίπεδα του 2013, διαμορφωμένο στα 318,6 δισ. ευρώ ή στο 175% του ΑΕΠ.

Αισιόδοξα μηνύματα για ανάπτυξη στο 2, 9% το 2015


Αισιόδοξη είναι η εικόνα για την ανάπτυξη το 2015, που προβλέπεται να αγγίξει το 2,9% του ΑΕΠ, η οποία αναμένεται να προέλθει από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, στην ανάπτυξη της χώρας το 2015 θα επιδράσουν θετικά η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ, της ΕΤΕπ και του Ε��ληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η συνέχιση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν υψηλοί και αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Παρ’ όλ’ αυτά, εκτιμάται ότι οι συνθήκες θα ενισχύσουν και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και το 2015, στο 22,5%, από 24,5% το 2014 και την αύξηση της απασχόλησης κατά 2,6%.

Στο 2,9% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης

Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για το 2015 είναι ότι θα διαμορφωθεί στα 5,4 δισ. ευρώ, ή στο 2,9% του ΑΕΠ. Προβλέπεται επίσης αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες.

«Η χώρα εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα φέρουν αύξηση στην απασχόληση, μείωση στην ανεργία και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

H δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα

Δήλωση Σταϊκούρα.pdfΔήλωση Σταϊκούρα.pdf

Όλο το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.pdfΤο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.pdf

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top