ΥΠΟΙΚ: Μικρή απόκλιση από το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015

Τι δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείο στο Reuters

​Η Ελλάδα σχεδιάζει, να χαμηλώσει οριακά, αλλά να παραμείνει κοντά στον στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, στις προβλέψεις για τον κρατικό της προϋπολογισμό που θα ανακοινώσει την Δευτέρα, αναφέρει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στο Reuters.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, διαψεύδει αναφορές για μεγαλύτερη απόκλιση ώστε να καλυφθούν τα μέτρα φοροελαφρύνσεων. Ο στόχος είναι, συνεχίζει το δημοσίευμα, ένας από τους πολλούς που έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος στήριξης, αλλά σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο η Αθήνα μπορεί να τον περιορίσει στο 2,3% του ΑΕΠ, για να δώσει την ευχέρεια στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές φόρων.

«Αυτό που αναφέρουν τα ΜΜΕ ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το 3% δεν είναι αληθές», αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί στο ίδιο δημοσίευμα του πρακτορείου.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα περί το 2,9% του ΑΕΠ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει ότι «δεν αλλάζει ο στόχος του μνημονίου» που παραμένει στο 3% του ΑΕΠ το 2015 από 1,5% του ΑΕΠ φέτος. Εξηγεί ότι πρόκειται για μικρή απόκλιση προβλέψεων από το στόχο η οποία μάλιστα είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου (πρόβλεψη στο 2,5% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για 3% πλεόνασμα, δηλαδή δημοσιονομικό κενό 911 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται πάντως, ότι την προηγούμενη Τετάρτη κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά την 2η συνάντηση με την τρόικα ανέφερε ότι «η τρόικα συμφωνεί ότι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο του 3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς νέα μέτρα», ενώ έκανε λόγο και για υπέρβαση στόχου για το 2014, λέγοντας μάλιστα ότι αν υπέρβαση έχει μόνιμες αιτίες αυτό βοηθά και το 2015.

Της Δήμητρας Καδδά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top