Το ΣΔΟΕ πέθαινε, ζήτω το (νέο) ΣΔΟΕ!

Οι αρμοδιότητες της νέας υπηρεσίας έλεγχου

Το ΣΔΟΕ πέθανε, ζήτω το (νέο) ΣΔ��Ε!

Η στελέχωση της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σύντομα θα πραγματοποιεί εκτεταμένους ελέγχους στην αγορά δημιουργώντας κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης. Με άλλα λόγια, έκδοση αποδείξεων, τήρηση βιβλίων και απόδοση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Χθες, η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου προχώρησε στην έκδοση απόφασης για την κάλυψη των θέσεων προϊσταμένων της ΥΕΔΔΕ η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου. Αυτό σε συνδυασμό με την πρόσληψη άλλων 500 νέων ελεγκτών από τους οποίους αρκετοί πρόκειται να διατεθούν στην ΥΕΔΔΕ αναμένεται να δημιουργήσει έναν -τουλάχιστον αριθμητικά- επαρκή μηχανισμό για τον έλεγχο της αγοράς και την καταπολέμηση της φορολογικής παραβατικότητας.

Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της ΥΕΔΔΕ

Αρμοδιότητα της υπηρεσίας θα είναι η πραγματοποίηση ελέγχων πρόληψης και ελέγχων εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, στους παρακρατούμενους φόρους και στο ΦΠΑ, ελέγχους στη διακίνηση, στη διαμετακόμιση, στις εισαγωγές και εξαγωγές, στον εφοδιασμό και τη διάθεση των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, όπως είναι τα καύσιμα και τα τσιγάρα.

Η ΥΕΔΔΕ (που αποκαλείται και νέο ΣΔΟΕ) γεννήθηκε ως ιδέα μέσα στο 2013 όταν -με πίεση της τρόικας- ακρωτηριάστηκε το ΣΔΟΕ με την αφαίρεση από αυτό του προληπτικού ελέγχου, δηλαδή του ελέγχου στην αγορά για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση φόρων που παρακρατούνται. Η αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από το ΣΔΟΕ και το πέρασμά της στην ημιαυτόνομη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έγινε στο όνομα της θωράκισης του φοροελεγκτικού μηχανισμού από τις πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις, οι οποίες μειώνουν την αποτελεσματικότητά του και δημιουργούν αίσθημα αδικίας στην κοινωνία. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή στοίχισε στα φορολογικά έσοδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι τα νησιά και οι τουριστικές περιοχές έμειναν χωρίς προληπτικό μηχανισμό ελέγχου και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Αυτό που έγινε ήταν μόνο μια έκτακτη σ��γκρότηση ελεγκτικών συνεργείων με εφοριακούς που διέθεσε κάθε εφορία, οι οποίοι πραγματοποίησαν τους ελέγχους. Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν και την εξασθένιση της πίεσης στην αγορά από το φοροελεγκτικό μηχανισμό.

Με βάση τους προληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούσε το ΣΔΟΕ το ποσοστό φορολογικής παραβατικότητας ξεπερνούσε συνήθως το 50%, δηλαδή μια στις δυο επιχειρήσεις που ελεγχόταν διαπιστωνόταν ότι παραβίαζε τη φορολογική νομοθεσία. Με βάση τους ελέγχους που πραγματοποιούν τα ελεγκτικά συνεργεία των εφοριών, η φορολογική παραβατικότητα που διαπιστώνεται είναι περίπου στο 15%. Η διαφορά αυτή αποδίδεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε διαφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας στη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων.

Η στελέχωση, πάντως, της ΥΕΔΔΕ προχωρά και πρόθεση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων είναι να την ολοκληρώσει σύντομα καθώς η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή αποτελεί και ένα από τα βασικά μέτρα κάλυψης του κόστους των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top