Αισιόδοξα τα μηνύματα από Γενεύη για το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων

Τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Αισιόδοξα τα μηνύματα από Γενεύη για το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη συνάντηση της Γενεύης όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Στην εισήγησή του ο Υπουργός Εργασίας τάχθηκε κατά των περαιτέρω αλλαγών στο όριο των ομαδικών απολύσεων. Χαρακτήρισε την ισχύουσα διαδικασία σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις «ορθολογική και ισορροπημένη, μέσω της αναβάθμισης του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας. Μια διαφανής διαδικασία που λειτουργεί ήδη με τρόπο αξιόπιστο και ανθεκτικό».

Ο κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, εκπρόσωπος τύπου της ΓΣΕΕ είπε: «Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Φαίνεται ότι στη Γενεύη βρίσκουμε ευήκοα ώτα. Η βασική υπερασπιστική γραμμή της ΓΣΕΕ είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις και βεβαίως στον συνδικαλιστικό νόμο».

Στην χώρα μας μία επιχείρηση που απασχολεί από 20 έως 150 άτομα μπορεί να απολύσει μέχρι 6 εργαζόμενους τον μήνα. Επιχείρηση που απασχολεί πάνω από 150 άτομα επιτρέπεται να απολύσει το 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους.

Τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Αρκετά πιο ελαστικό σε σύγκριση με την χώρα μας είναι το καθεστώς στη Γερμανία. Ο εργοδότης έχει απλά την υποχρέωση να το δηλώσει 30 μέρες πριν στο γραφείο εύρεσης εργασίας όταν μία επιχείρηση απασχολεί από 21-59 άτο��α και θέλει να απολύσει 6 εργαζόμενους.

Επίσης το δηλώνει όταν απασχολεί από 60 έως 499 άτομα και θέλει να απολύσει το 10%.

Ενώ μία επιχείρηση που έχει από 500 και πάνω εργαζόμενους έχει υποχρέωση να το δηλώσει 1 μήνα πριν όταν θέλει να απολύσει 30 εργαζόμενους

Στην Αγγλία πριν γίνουν μαζικές απολύσεις, ο εργοδότης πρέπει να μιλήσει με τον υπάλληλο και να τον απορροφήσει σε κάποια άλλη θέση. Αν ο εργαζόμενος την αρνηθεί αφαιρείται το δικαίωμα αποζημίωσης.

Για απολύσεις πάνω από 100 άτομα, ο εργοδότης πρέπει να ενημερώσει τους εργαζόμενους 3 μήνες πριν από την ημερομηνία απόλυσης, ανεξαιρέτως μεγέθους της εταιρίας. Μπορεί δηλαδή μία εταιρία που απασχολεί 1000 άτομα, να απολύσει τα 900 ή και παραπάνω.

Αίτημα προς τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για τεχνική βοήθεια σε εργασιακά θέματα υπέβαλε η ΕΣΕΕ, όσον αφορά στον τρόπο καθορισμού των μισθών και τη ρύθμιση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου. Η συνάντηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top