Ανοίγει ξανά ο ΦΑΚΕΛΟΣ: OMAΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ (Μας αφορά όλους)

Το μεγάλο «αγκάθι» στην συνάντηση Βρούτση-τρόικα

Ανοίγει ξανά ο ΦΑΚΕΛΟΣ: OMAΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ (Μας αφορά όλους)

​Οι ομαδικές απολύσεις θα βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του Υπουργείου Εργασίας με τους δανειστές. Η τρόικα είχε δώσει περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο για να εξετάσει πως κυλά το νέο καθεστώς με βάση το οποίο η έγκριση για ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης έχει περάσει από τα χέρια του υπουργού στο Ανώτατο Συμβούλιο εργασίας.

Τι ισχύει αυτή τη στιγμή;

Κάθε επιχείρηση που απασχολεί από 20 έως 150 άτομα επιτρέπεται να απολύσει μέχρι 6 εργαζόμενους κάθε μήνα. Σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους επιτρέπεται να απολύεται το 5% κάθε μήνα. Πάγιο αίτημα της τρόικας είναι πλήρης απελευθέρωση. Χρησιμοποιεί μάλιστα ως επιχείρημα το ότι δεν είχε επιτραπεί στο παρελθόν έγκριση ομαδικών απολύσεων στην χώρα μας. Σε αυτό το θέμα το υπουργείο θα ισχυριστεί ότι εδώ και 4 μήνες έχει αρθεί το δικαίωμα άσκησης βέτο από τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας. Θα χρησιμοποιήσει μάλιστα ως επιχείρημα την έγκριση ομαδικών απολύσεων στην περίπτωση της Χαλυβουργίας στις αρχές Ιουνίου.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν πολλές ήταν οι εταιρίες που πριν πτωχεύσουν είχαν υποβάλλει αίτημα για ομαδικές απολύσεις-- Pirelli, Goodyear και πιο πρόσφατα το εργοστάσιο της Softex, οι εταιρίες Σέλμαν και η Λαφάρτζ. Σε καμία από αυτές δεν έγινε δεκτό το αίτημα από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Όλες έβαλαν λουκέτο -κάποιες μάλιστα δεν κατάφεραν να τεθούν ούτε σε καθεστώς πτώχευσης και οι εργαζόμενοι δεν μπήκαν καν στο ταμείο ανεργίας.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top