Υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών η Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Ζανιάς: Παράδειγμα η μείωση σε τουριστικά πακέτα και ασφαλιστικές εισφορές

Υπέρμαχος της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της σταδιακής κατάργησης των έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Γιώργος Ζανιάς, κατά την ομιλία του σε διημερίδα της ΕΕΤ και του Megaron Plus, για τον «αναπτυξιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».

Όπως ανέφερε ο κ. Ζανιάς η σημερινή χρονική συγκυρία βρίσκει τη χώρα με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σχεδόν παντού, αλλά υπάρχουν δύο εξαιρέσεις που δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ώστε να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική και εξωστρεφής ανάπτυξη. «Μέσα στη λαίλαπα των αυξήσεων φόρων υπήρχαν δύο φόροι που μειώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα και πριν ακόμη από την κρίση. Πρόκειται για τον ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα και τις ασφαλιστικές εισφορές» ανέφερε ο κ. Ζανιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο τέτοιου είδους μειώσεις φόρων και εισφορών οδηγούν την οικονομία σε ένα rebalancing το οποίο είναι απαραίτητο. «Εννοείται βέβαια πως πρέπει να εξαφανιστούν σταδιακά και οι διάφορες έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις που εισήχθησαν μέσα στην κρίση», πρόσθεσε ο κ. Ζανιάς.

Για την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία ανέφερε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα για το άμεσο μέλλον είναι ακόμη γεμάτη και αφορά κυρίως διαρθρωτικές αλλαγές, με παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να διορθωθούν αγκυλώσεις από την απλή γραφειοκρατία μέχρι τον καθορισμό χρήσεων γης.

Για τις αποκρατικοποιήσεις ανέφερε ότι μπορούν να φέρουν αρκετά κεφάλαια στην Ελλάδα αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκατασταθούν δημόσια μονοπώλια από ιδιωτικά. «Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ισχυρή εποπτεία για διασφάλιση του δημόσιου και καταναλωτικού συμφέροντος» τόνισε ο κ. Ζανιάς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις που η δημόσια παραγωγή κάποιων αγαθών δεν είναι αποτελεσματική πρέπει να εξεταστεί και η δημόσια παροχή κάποιας δημόσιας υπηρεσίας αντί της δημόσιας παραγωγής.

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top