Φοροελαφρύνσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση: ποιοι φόροι μειώνονται!

Επιχείρηση αναστροφής του κλίματος εν αναμονή και της τρόικας

​Μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές, τεκμήρια και προσαυξήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση για την διετία 2015 – 2016, με πολλές από τις ρυθμίσεις να έρχονται στη Βουλή την ώρα που θα εξελίσσονται οι νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες αρχίζουν την Τρίτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει λιγότερα φορολογικά βάρη για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς και περισσότερες δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Παράλληλα, προωθείται η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και αλλαγές στο «πόθεν έσχες» των ακινήτων και τις αντικειμενικές αξίες, που θα φέρουν μειώσεις σε σειρά φόρων, μεταξύ των οποίων και ο ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, οι «φοροανάσες» που σχεδιάζονται:

- Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% με αρχή τα αυτοκίνητα και σταδιακή κατάργησή τους

- Μείωση της φορολογίας για τις δωρεές από 10% σε 3%

- Μείωση των συντελεστών φόρου για τις γονικές πα��οχές στο 3%

- Παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης για δύο έτη, αλλά με οριζόνται μείωση κατά 30%

- Αποσύνδεση «πόθεν έσχες» και αντικειμενικών αξιών

- Αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα από 72 έως 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, με μείωση 90% των προσαυξήσεων

- Διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση

- Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις

- Μείωση των αντικειμενικών των ακινήτων από το 2015, ώστε να πλησιάσουν τις εμπορικές τιμές και να μειωθούν σχετικοί με τα ακίνητα φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπουν οι φοροελαφρύσνεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή, αφού πρώτα αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top