Νέα μείωση του μισθολογικού κόστους ζητά η τρόϊκα- Τα σενάρια για την εξοικονόμηση των πόρων

Τι προβλέπει το νέο μισθολόγιο

Νέα μείωση του μισθολογικού κόστους ζητά η τρόϊκα- Τα σενάρια για την εξοικονόμηση των πόρων

Με άγριες διαθέσεις έρχεται η τρόϊκα, όσον αφορά στα κονδύλια που δαπανά το Δημόσιο για τις αποδοχές των εργαζομένων. Στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων, από την Τρίτη, με την ελληνική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εμφανίζονται αποφασισμένοι να ζητήσουν νέα δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά να θέσουν και ζήτημα περικοπών στις μη μισθολογικές δαπάνες.

Η τρόϊκα ζητά νέα μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 4,2%, δηλαδή κατά 656 εκατομμύρια ευρώ, από το 2015, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Οι τροϊκανοί είχαν θέσει πλαφόν για το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου που εφέτος ανέρχεται σε 15,48 δισεκατομμύρια ευρώ, από 24,5 δις που ήταν το 2009. Όμως τώρα θέλουν να συμπιεστεί και άλλο και για την περίοδο 2015-18 να πέσει στα 14,824 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση καθησυχάζει ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η εξοικονόμηση των πόρων που απαιτεί η τρόϊκα θα προκύψει:

-Από τον υπολογισμό της απομάκρυνσης περίπου 6000 εργαζομένων από τις συνολικά 15000 απολύσεις στο Δημόσιο, τη διετία 2013-14. Δεδομένου ότι σχεδιάζεται στη θέση τους να γίνουν 6974 νέες προσλήψεις, ενώ 2000 εργαζόμενοι στην πρώην ΕΡΤ κι ορισμένοι επίορκοι απολύθηκαν πέρυσι.

-Από τη συνέχιση της εφαρμογής του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε 10 εθελούσιες αποχωρήσεις ή συνταξιοδοτήσεις.

-Από νέο κλείσιμο ή συγχωνεύσεις φορέων που θα οδηγήσουν στην έξοδο τους εργαζομένους τους ή από την ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων που δεν θα επιβαρύνουν πλέον το μισθολόγιο του Δημοσίου και

-Από τον εξορθολογισμό των μη μισθολογικών παροχών.

Στο Δημόσιο πάντως υπάρχει κλίμα φυγής. Από το 2009 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί πάνω από 300 χιλιάδες. Σύμφωνα με τις καταστάσεις μισθοδοσίας που ��χει στη διάθεσή του το STAR, μόνο μέσα στο Καλοκαίρι, αποχώρησαν 6500 εργαζόμενοι.

Οσοι αμείβονται σήμερα από την ενιαία αρχή πληρωμών, είναι 583.338, έναντι 589.841 τον Ιούνιο και 597.259 τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το 2009 ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο ήταν 913 χιλιάδες.

Οσον αφορά στο νέο ενιαίο μισθολόγιο, η κυβέρνηση –ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις των τροϊκανών- μελετά αυξομειώσεις μισθών, αλλά και καθιέρωση μπόνους παραγωγικότητας, ύψους μέχρι κι ενός επιπλέον μισθού.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, έρχονται αυξήσεις για 24.0000 πτυχιούχους και μειώσεις σε 204.000 αποφοίτους δημοτικού και λυκείου που προβλέπεται να υποχωρήσουν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.

«Υπάρχει ακόμη λίπος» είχαν διαμηνύσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του STAR, οι τροϊκανοί στο Παρίσι, θέτοντας ζήτημα κατάργησης μη μισθολογικών παροχών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θέλουν να μπει φρένο σε παροχές όπως κατασκηνωτικά επιδόματα, κουπόνια διατροφής, επιμορφωτικά ταξίδια, ενώ στο στόχαστρο έχουν βάλει επίσης τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, το πρόγραμμα «φιλοξενία στο σπίτι» για ανήμπορους, συνδικαλιστικές άδειες, καθώς και την αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top