Αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα για την αξιολόγηση: Νέα κόντρα δημάρχων-συνδικαλιστών

Στο κόσκινο 55.000 μονιμοποιήσεις παρελθόντων ετών

Αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα για την αξιολόγηση: Νέα κόντρα δημάρχων-συνδικαλιστών

Από τις τρεις διαδικασίες ελέγχου στο Δημόσιο, αυτή που προκαλεί τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση είναι η έρευνα για τις παράνομες μονιμοποιήσεις.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες αρνούνται να την εφαρμόσουν, θεωρώντας ότι οδηγεί σε μαζικές απολύσεις.

«Και έγκλημα να ήταν, θα είχε παραγραφεί» τονίζει στο STAR ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Στον αντίποδα, κυριαρχεί η άποψη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι όσοι μονιμοποιήθηκαν παράνομα, άφησαν εκτός Δημοσίου άλλους που ενδεχομένως πληρούσαν τα κριτήρια.

Αφορμή για τον επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων έργου ή ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αποτέλεσε έρευνα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με το πόρισμά τους, στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχαν υποβληθεί 47 αιτήσεις για μονιμοποίηση, από τις οποίες οι 40 δεν πληρούσαν τα κριτήρια του διατάγματος Παυλόπουλου. Από τους 47, πάντως, πρόλαβαν και μονιμοποιήθηκαν οι 16, από τους οποίους οι 10 παράτυπα.

Στο κόσκινο 55.000 μονιμοποιήσεις παρελθόντων ετών

Στο κόσκινο των ελεγκτών του Δημοσίου έχουν μπει περίπου 55.000 μονιμοποιήσεις παρελθόντων ετών. Συγκεκριμένα:

- 35.239 που μονιμοποιήθηκαν με βάση το διάταγμα Παυλόπουλου, σε σύνολο περίπου 75 χιλιάδων που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση. Δηλαδή περίπου 40.000 είχαν μείνει εκτός.

- 9.873 επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ την περίοδο 2003-2009.

- 3.800 που προσελήφθησαν στην Πυροσβεστική το '11.

- Περίπου 6.000 που είχαν μονιμοποιηθεί προ 20ετίας με το διάταγμα της Βάσως Παπανδρέου.

«Ό,τι και να γίνει στο δήμο μας θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα εάν αυτές οι συμβάσεις κριθούν άκυρες» τονίζει ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου.

Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, τις τότε μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων είχε εγκρίνει μεν το ΑΣΕΠ, χωρίς όμως να εξετάσει τις ίδιες τις συμβάσεις, αλλά μόνο το φάκελο με την απόφαση κάθε υπηρεσιακού συμβουλίου, που ουσιαστικά ελεγχόταν από συνδικαλιστές.

Η τότε αντιπολίτευση, αλλά και φωνές μέσα στα τότε κυβερνώντα κόμματα, είχαν χαλάσει τον κόσμο, για πελατειακές μονιμοποιήσεις με κομματικά κριτήρια. Είχαν γίνει όμως και καταγγελίες μέχρι και για χρημ��τισμό κάποιων μελών υπηρεσιακών συμβουλίων από συμβασιούχους, προκειμένου να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις τους.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, η εφαρμογή του νόμου ήταν ελαστική, προκειμένου να καλυφθούν πάγιες ανάγκες από εργαζόμενους που μπορεί να μην πληρούσαν εξ ολοκλήρου τα κριτήρια, απασχολούνταν όμως ως συμβασιούχοι επί χρόνια και συνήθως με συγκεκριμένο αντικείμενο. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε καταλήψεις δημαρχείων την ερχόμενη Τρίτη.

«Τα κριτήρια είναι σήμερα διαφορετικά από το νόμο Παυλόπουλου» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος παρέπεμψε στους γενικούς γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την υπόθεση των 5 δημάρχων που αρνούνται να γίνει έρευνα των συμβάσεων, για να τους ελέγξουν και πειθαρχικά. Μπορεί να τους επιβληθεί αργία μέχρι και 6 μηνών ή παύση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top